Naar een bouwcultuur van het genoeg

Waarom blijven onze gebouwen te veel energie, materialen, ruimte en water gebruiken?  In deze Expert Day bewijzen we dat ontwerpers heel veel middelen in handen hebben om een radicale omslag te maken naar een klimaatpositieve bouwpraktijk. Sufficiëntie geeft daarin de richting aan.

Naar een bouwcultuur van het genoeg
Zaal Harmonie, een project van RE-ST. Foto: blldb.

Laat je inspireren door dit bijzondere programma met vernieuwende insteken voor het bouwen van de toekomst.

Met Tine Hens en RE-ST  

In haar openingssessie schetst journalist en auteur Tine Hens, onze keynotespreker, het potentieel van sufficiëntie als ontwerpfilosofie, met oog voor de planetaire grenzen en de eindigheid van grondstoffen. Tine werkte nauw samen met architectuur- en onderzoekspraktijk RE-ST voor de publicatie Zwerfruimte.    

Architectuurbureau RE-ST zal met praktijkvoorbeelden illustreren hoe zij ingrijpende renovaties en projecten aanpakken vanuit een sufficiënte visie.   

archipelago en Greenpeace  

Architect en UAntwerpen docent Maarten Lambrechts demonstreert met de renovatie van de Greenpeace kantoren hoe een lowtech benadering een hefboom kan zijn om de verborgen milieu-impact van gebouwen te verlagen.  

Back to the basics met Martijn Vyncke   

Ingenieur Martijn Vyncke (Bureau Bouwtechniek) is expert in sufficiënt ontwerpen en bioklimatische architectuur. Met sprekende cases toont hij aan hoe passieve bouwpraktijken en eeuwenoude inzichten inspiratie kunnen bieden voor een klimaatrobuuste architectuur.  

Alle invalshoeken belicht  

Met in totaal ongeveer acht sessies geeft deze Expert Day je een uniek beeld in de wereld van sufficiëntie, een van de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Blijf ons volgen terwijl we het programma in de komende weken verder vervolledigen.  

Programma van professor Griet Verbeeck  

Dit programma werd speciaal gecureerd door ingenieur-architect en hoogleraar Griet Verbeeck. Aansluitend zal later een masterclass sufficiënt ontwerpen worden opgestart aan de UHasselt.

Praktisch

Datum en tijdstip

Donderdag 14 maart 2024
Onthaal met een drankje vanaf 8u30
Aanvang eerste sessie om 9u00
Einde voorzien om 16u30

Locatie
KAVA Congres Centrum
Consciencestraat 41
2018 Antwerpen

Permanente vormingsuren VEKA

Bij deelname aan deze Expert Day ontvangen EPB-verslaggevers voor 5u30 aan vrije permanente vormingsuren bij het VEKA. Vul zeker je rijksregisternr. in bij inschrijving!

Inschrijven

Schrijf je nu in en ontdek hoe sufficiënte ontwerpstrategieën een hefboom zijn om de gebouwde omgeving te verduurzamen. Bovendien zorgen we er zoals altijd voor dat je ruim de tijd hebt om te netwerken en bij te praten met collega's in een aangenaam en inspirerend kader. 

Kostprijs (vrijgesteld van btw)

Pixii-leden: € 180
Niet-leden: € 225
AiNB-leden: € 200

Uiterste inschrijvingsdatum: 13 maart 2024 - 08:00

Kmo-portefeuille

Geniet 20 tot 30% korting op de opleidingsprijs via de kmo-portefeuille.

Logo Dienstverlener KMO-portefeuille

Onderwijs
Elke leerkracht van de afdeling Hout/Bouw van de derde graad kan zich gratis via Constructiv inschrijven.

Cursusvoorwaarden
Klik verder voor meer informatie over de cursusvoorwaarden.