Kleinschalige warmteopslag en -deling als hefboom in de energietransitie

In de transitie naar hernieuwbare energie is warmtedelen en -opslag een van de grootste uitdagingen. Kunnen we zomerse hitte bewaren (TES) voor koude seizoenen? En omgekeerd, kunnen we koude opslaan om te koelen tijdens hete periodes?

Kleinschalige warmteopslag en -deling als hefboom in de energietransitie
🗓️
12 oktober 2023 | Kazematten, Gent

Over grootschalig warmtedelen is er al veel expertise opgedaan, maar hoe maken we warmtedelen tussen aanpalende en nabijgelegen gebouwen mogelijk?

In deze Expert Day zoomen we in op het kleinschalig delen en opslaan van warmte. Wat betekent dit technisch maar ook qua eigenaarschap? We gaan in op opslagtechnologieën als watertanks, faseveranderingsmaterialen (PCMs) en thermochemische systemen zoals gesmoltenzoutbatterijen. Wat zijn de kansen en uitdagingen, waar staan we nu en waar willen we naartoe?

Schrijf je nu in voor deze Expert Day en je bent helemaal op de hoogte van een van de grootste uitdagingen in de energietransitie, met enorme implicaties voor de gebouwde omgeving. Bovendien zorgen we er zoals altijd voor dat je ruim de tijd hebt om te netwerken en bij te praten met collega's in een aangenaam en inspirerend kader.

De inschrijvingen zijn afgesloten.

Programma

08:30 Ontvangst

09:00 Welkom en introductie

09:15 Wim Beyne (UGent) | Thermische energieopslag: status en toekomstpotentieel in een flexibel energiesysteem

Bij thermische opslag wordt overtollige warmte of koude opgeslagen om te worden gebruikt wanneer nodig. Deze technologie kan dus een onbalans tussen warmtevraag en hernieuwbare energieproductie helpen oplossen. Deze presentatie schept duidelijkheid over het financieel kader waarin warmteopslag opereert. Verder wordt ingegaan op de verschillende types thermische energieopslag waarbij een onderlinge vergelijking op basis van kostprijs en technologisch gereedheidsniveau wordt gemaakt voor gebouwtoepassingen.

10:00 Robin Haesen (boydens engineering part of Sweco) en Louis Hermans (KU Leuven) | Energieopslag over de seizoenen heen

Met thermische seizoensopslag kan energie uit de zomer worden opgeslagen tot in de winter om te gebruiken voor de verwarming van woningen. De opslagtechnologie wordt gecombineerd met andere componenten zoals warmtepompen in een globaal warmtenetwerk. In het eindwerk werden verschillende concepten voor zo'n warmtenetwerk met seizoensopslag ontworpen en vervolgens geëvalueerd op CO₂-uitstoot en kostprijs.

10.45 Pauze

11:15 Piet Kerckhof (Wood Architects) | Intelligente inertie in een klimaatneutrale woning (anno 2013)

De faseovergangsmaterialen (PCM), geplaatst in Piet's houtskeletbouw-woning, zorgen al 10 jaar voor een betere energie-efficiëntie bij het koelen in de zomer en het verwarmen in de winter. Het resultaat? Een beduidend korter stookseizoen! Piet Kerckhof brengt zijn ervaringen als bewoner/architect en het resultaat van zijn metingen.

12:00 Prof. Shady Attia (ULiège) | In het gebouw geïntegreerde faseovergangsmaterialen voor energieopslag en thermisch comfort

Actieve faseovergangsmaterialen kunnen overtollige elektriciteit tijdens daltariefperiodes omzetten en opslaan in thermische energie en tijdens piekperiodes vrijgeven voor verwarming. Ze kunnen ook de temperatuur handhaven (18–24°C) en het comfort binnenshuis regelen.

Onderzoekers van de Southwest Jiaotong University (China) en de Universiteit van Luik ontwikkelden een warmteoverdrachtssysteem met faseverandering voor thermische energieopslag en energiebesparing in gebouwen tijdens de verwarmingsperiode. 

De presentatie beschrijft de kenmerken van een nieuwe faseovergangsverwarming en de mogelijke toepassingen ervan in gebouwen. Het project bevindt zich in een vroeg technologisch gereedheidsniveau en maakt deel uit van Internationaal Energieagentschap ES Task 43: Opslag van hernieuwbare energiebronnen en flexibiliteit door gebruik van thermische bouwmassa.

12.45 Broodjeslunch met vegan en vegetarische opties

13:45 Pieter-Jan Degroote (Heatify) | Intelligente en duurzame energiesystemen

Met onderbouwde energiestudies en innovatieve warmtepompoplossingen in bestaand en nieuwbouwvastgoed, maakt Heatify warmtepompverwarming mogelijk in gebouwen waar men voorheen van dacht dat dit niet mogelijk zou zijn.

14:30 Johan Van Bael (VITO/Energyville) | Optimaal gebruik van thermische opslag en thermische flexibiliteit in warmtenetten

In deze presentatie wordt ingegaan op digitalisering in warmtenetten met focus op controle van warmtenetten met maximale inzet van de flexibiliteit in het netwerk (thermische opslag in de gebouwmassa, centrale en decentrale opslag en opslag in het netwerk zelf).

15:15 Netwerkdrink

Praktisch

Datum en tijdstip

Donderdag 12 oktober 2023

Onthaal met een drankje vanaf 8u30
Aanvang eerste sessie om 9u00
Lunch met vegetarische en veganistische opties
Einde voorzien om 17u00

Locatie en bereikbaarheid

De Kazematten
Kazemattenstraat 17
9000 Gent

De Kazematten ligt op wandelafstand van Station Gent-Dampoort.
Kom je met de wagen? De Kazematten heeft geen aparte parkeervoorzieningen. Parkeren kan in de omliggende straten of op de betalende ​parking​ van Station Dampoort.

Permanente vormingsuren VEKA

Deze Expert Day werd aangevraagd bij het VEKA als permanente vorming voor EPB-verslaggevers.

Inschrijven

Kostprijs (vrijgesteld van btw)

Pixii-leden: € 180
Niet-leden: € 225
AiNB-leden: € 200

De inschrijvingen zijn afgesloten.

Kmo-portefeuille

Geniet 20 tot 30% korting op de opleidingsprijs via de kmo-portefeuille.

Logo Dienstverlener KMO-portefeuille

Onderwijs
Elke leerkracht van de afdeling Hout/Bouw van de derde graad kan zich gratis via Constructiv inschrijven.

Cursusvoorwaarden
Klik verder voor meer informatie over de cursusvoorwaarden.