Naar een bouwcultuur van het genoeg

Waarom blijven onze gebouwen te veel energie, materialen, ruimte en water gebruiken?  In deze Expert Day bewijzen we dat ontwerpers heel veel middelen in handen hebben om een radicale omslag te maken naar een klimaatpositieve bouwpraktijk. Sufficiëntie geeft daarin de richting aan.

Naar een bouwcultuur van het genoeg
Zaal Harmonie, een project van RE-ST. Foto: blldb.
📆
14 maart 2024 | KCC, Antwerpen

Laat je inspireren door dit bijzondere programma met vernieuwende insteken voor het bouwen van de toekomst.

Alle invalshoeken belicht  

Met in totaal acht sessies geeft deze Expert Day je een uniek beeld in de wereld van sufficiëntie, een van de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Blijf ons volgen terwijl we het programma in de komende weken verder vervolledigen.

Programma

Dit programma werd speciaal gecureerd door ingenieur-architect en hoogleraar Griet Verbeeck. Aansluitend zal later een masterclass sufficiënt ontwerpen worden opgestart aan de UHasselt.

08:30 Ontvangst

09:00 Welkomstwoord en inleiding "Wat is sufficiëntie?" | Griet Verbeeck (UHasselt)

Dat energetische efficiëntie iets helemaal anders is dan sufficiëntie, heeft professor Griet Verbeeck aangetoond in recent onderzoek. Daaruit bleek dat nieuwe en vernieuwde gebouwen heel efficiënt kunnen zijn, maar qua absoluut energieverbruik ondermaats scoren. In deze inleiding toont zij aan hoe we vanuit een sufficiënte visie de operationele en materiaalgebonden voetafdruk van onze gebouwen drastisch kunnen verlagen.

09:15 Genoeg is meer voor iedereen (en minder voor enkelen) | Tine Hens

In haar openingssessie schetst journalist en auteur Tine Hens, onze keynotespreker, het potentieel van sufficiëntie als ontwerpfilosofie, met oog voor de planetaire grenzen en de eindigheid van grondstoffen. Tine werkte nauw samen met architectuur- en onderzoekspraktijk RE-ST voor de publicatie Zwerfruimte.

10:00 Als architectenbureau werken aan een bouwcultuur van het genoeg | Tim Vekemans & Dimitri Minten (RE-ST)

Architectuurbureau RE-ST zal met praktijkvoorbeelden illustreren hoe zij ingrijpende renovaties en projecten aanpakken vanuit een sufficiënte visie.

10.45 Pauze

11:15 Back to basics: ontwerpen met een minimum aan technieken | Martijn Vyncke (Bureau Bouwtechniek)

Ingenieur Martijn Vyncke (Bureau Bouwtechniek) is expert in sufficiënt ontwerpen en bioklimatische architectuur. Met sprekende cases toont hij aan hoe passieve bouwpraktijken en eeuwenoude inzichten inspiratie kunnen bieden voor een klimaatrobuuste architectuur.

12:00 Veerkracht creëren in tijden van klimaatverandering: een perspectief op mensen en gebouwen | Hannah Pallubinsky (Maastricht University)

De gebouwde omgeving moet haar klimaatimpact drastisch verminderen en tegelijkertijd aangename en gezonde binnenruimtes bieden. Vooral in Westerse en geïndustrialiseerde landen wordt veel energie en middelen besteed aan strak gecontroleerde thermische omgevingen, vaak met dezelfde doeltemperatuur het hele jaar door. Met deze presentatie toont professor Hannah Pallubinsky van Maastricht University hoe het toestaan van meer thermische variatie binnenshuis kostbare grondstoffen bespaart, de CO2-impact van gebouwen verlaagt én fysiologische en psychologische aanpassing bij mensen stimuleert.

12.45 Broodjeslunch met vegan en vegetarische opties

13:45 Een visie van niet-bouwen en herbestemming voor de nieuwe bibliotheek van Vorselaar | Lieven Janssens (burgemeester Vorselaar)

Vorselaar is een gemeente met een toekomstgerichte visie op ruimte. Als “Ambassadeur Blauwgroen” ontwikkelde het bestuur een gebiedsdekkende visie waarin de verbinding wordt gemaakt tussen ruimtelijke ordening, regeneratief denken, collectief wonen, energie, zorg, publieke functies en architectuur. Op basis van een geïntegreerd dorpsplan en voorafgaand strategisch ontwerpend onderzoek werd gekozen voor niet-bouwen. Zo wordt de nieuwe bibliotheek geen nieuw gebouw, maar wordt ze in een oud kloostergebouw ondergebracht. Deze beleidskeuze past binnen een bredere visie op een klooster- en schooldomein van meer dan 8 hectare groot en wordt gedragen door een breed consortium van organisaties (scholen, stichtingen, kerkfabriek en woonmaatschappij) die zich samen inzetten voor de belangen van de gemeenschap.

14:30 Een low tech-ontwerpbenadering voor de nieuwe kantoren van Greenpeace Belgium | Maarten Lambrechts (archipelago)

Architect en UAntwerpen docent Maarten Lambrechts demonstreert met de renovatie van de Greenpeace kantoren hoe een lowtechbenadering een hefboom kan zijn om de verborgen milieu-impact van gebouwen te verlagen. 

15:15 Panelgesprek met aanwezige sprekers

16:00 Afterdrink

Praktisch

Datum en tijdstip

Donderdag 14 maart 2024
Onthaal met een drankje vanaf 8u30
Aanvang eerste sessie om 9u00
Einde voorzien om 16u30

Locatie
KAVA Congres Centrum
Consciencestraat 41
2018 Antwerpen

Permanente vormingsuren VEKA

Deze Expert Day is goedgekeurd bij het VEKA voor 5u15 aan vrije permanente vormingsuren voor EPB-verslaggevers.

Inschrijven

Schrijf je nu in en ontdek hoe sufficiënte ontwerpstrategieën een hefboom zijn om de gebouwde omgeving te verduurzamen. Bovendien zorgen we er zoals altijd voor dat je ruim de tijd hebt om te netwerken en bij te praten met collega's in een aangenaam en inspirerend kader. 

Kostprijs (vrijgesteld van btw)

Pixii-leden: € 180
Niet-leden: € 225
AiNB-leden: € 200

Kmo-portefeuille

Geniet 20 tot 30% korting op de opleidingsprijs via de kmo-portefeuille.

Logo Dienstverlener KMO-portefeuille

Onderwijs
Elke leerkracht van de afdeling Hout/Bouw van de derde graad kan zich gratis via Constructiv inschrijven.

Cursusvoorwaarden
Klik verder voor meer informatie over de cursusvoorwaarden.

Onze kennispartners