Digitalisering in een circulaire bouweconomie

In circulair bouwen is het elementpaspoort een onmisbare digitale code die bouwelementen identificeert gedurende hun levensloop. Wat betekent dit in de praktijk? 

Digitalisering in een circulaire bouweconomie
Foto door CHUTTERSNAP via Unsplash
📣
[UPDATE] Deze Expert Day werd goedgekeurd door het VEKA voor 5u30 vrije permanente vormingsuren.

Digitalisering speelt een sleutelrol in een circulaire bouweconomie. Denk aan het minimaliseren van afvalstromen, het verminderen van materialengebruik en het traceerbaar maken van materialen in hun volledige levenscyclus. Koppel dit aan een circulaire ontwerpmethodologie (met een belangrijke rol voor BIM) en alle elementen voor rendabele circulaire zakenmodellen in de bouw liggen op tafel.

Op deze Expert Day delen we de inzichten en ervaringen van toonaangevende kennisinstellingen, bedrijven en specialisten uit de bouwwereld met presentaties die theorie en praktijk met elkaar verbinden.

Schrijf je nu in en je bent helemaal mee met de circulaire digitaliseringsgolf die de bouwwereld zal hertekenen. Bovendien zorgen we er zoals altijd voor dat je ruim de tijd hebt om te netwerken en bij te praten met collega's in een aangenaam en inspirerend kader.

Programma

08:30 Ontvangst

09:00 Welkom en introductie

09:15 Jeroen Vrijders (Buildwise) | Een overzicht van digitale tools voor circulair bouwen

Nieuwe technologieën voor verwerving, beheer, opslag en optimalisatie van informatie laten de bouwsector toe de circulariteit van gebouwen te verbeteren. De verzamelde informatie is nauwkeuriger en betrouwbaarder en uitwisselings- en ontwerpprocessen kunnen worden geoptimaliseerd. Jeroen Vrijders van Buildwise toont hoe hightech de bouw helpt verduurzamen. 

10:00 Jim Teunizen (Alba Concepts) | Inzicht CO2-, milieu- en circulariteitsimpact van gebouwen en portefeuilles

Alba Concepts (NL) komt het platform BCI Gebouw voorstellen dat ze samen met Planon hebben ontwikkeld. Het platform schept inzicht in de CO2-, milieu- en circulariteitsimpact van gebouwen en portefeuilles.

10.45 Pauze

11:15 Hans Van Glabeke (Soprema) & Kristof Haerens (ThorbiQ) | MatBIM verbindt de bouwprofessional met betrouwbare productdata van fabrikanten

MatBIM is een wegwijzer naar altijd up-to-date, betrouwbare én eenduidige informatie over specifieke bouwmaterialen en -systemen, rechtstreeks van bij fabrikanten. Hans Van Glabeke en Kristof Haerens schetsen hoe MatBIM een optimale samenwerking tussen alle stakeholders kan faciliteren over de volledige levenscyclus van het gebouw met merkneutrale of merkspecifieke productinformatie van fabrikanten.

12:00 Johny Verstegen (MOSARD) & Joris Van der Flaas (LeefGoed) | C-iD: een inkijk

Johny Verstegen stelt de C-iD gebouwbeheer-app voor die werd ontwikkeld vanuit het Vlaanderen Circulair-project i.s.m. VIBE en Pixii. De applicatie, bedoeld voor gebouwelementen, werd volledig van scratch geschreven in overleg met socialehuisvestingsmaatschappijen.

Joris Vanderflaas van LeefGoed (nieuwe naam voor de Zonnige Kempen) laat ons meekijken in de resultaten van de eerste toepassing ervan in sociale woningen van LeefGoed.

12.45 Broodjeslunch met vegan en vegetarische opties

13:45 Martha Vandermaesen (Democo) | Circulariteit in de praktijk

Hoe kan een grote bouwonderneming circulariteit inbedden in een rendabel zakenmodel? Bouwgroep Democo geeft circulariteit een steeds belangrijker plaats in zijn bouwprocessen. Daartoe experimenteert Democo met een circulaire hub in Brussel, met de focus op materiaalimpact en demonteerbaar bouwen. Ir.-arch. Martha Vandermaesen geeft tekst en uitleg bij de circulaire strategie van Democo.

14:30 Raf Sluismans & Maarten Stadhouders (reusematerials.nl) | Zo maken we vastgoed circulair

Data- en consultancybureau Re Use Materials maakt vastgoed circulair. Het richt zich daarbij op alle fasen van een gebouw: sloop, bouw, renovatie en beheer. Door te achterhalen welke materialen in een gebouw zitten en deze een waarde te geven, kan het concreet invulling geven aan effectief en efficiënt grondstoffengebruik. Het resultaat? Een circulair ecosysteem voor materialen. Futureproof en nooit duurder dan traditionele trajecten.

15:15 Pauze

15:45 Steven Claes (VITO) | Hergebruik, circulariteit en digitale bouwlogboeken

Om het volledige potentieel van digitale bouwlogboeken (DBL’s) als motor van circulariteit te ontsluiten, moeten toekomstige ontwikkelingen van DBL’s echter de balans tussen operationele en ingebedde impact – zoals koolstof – ondersteunen en meervoudige levenscycli mogelijk maken. Dit om de bestaande hulpbronnen optimaal te benutten en afval en waardeverlies te voorkomen.

Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee op het vlak van de effectieve omzetting van gegevens in bruikbare informatie, de verbetering van de gebruikerservaring en de verbetering van de interoperabiliteit met tools voor duurzaamheidsbeoordeling en marktplaatsen voor hergebruik.

16:30 Netwerkdrink

Praktisch

Datum en tijdstip

Dinsdag 21 november 2023
Onthaal met een drankje vanaf 8u30
Aanvang eerste sessie om 9u00
Einde voorzien om 17u00

Locatie
KAVA Congres Centrum
Consciencestraat 41
2018 Antwerpen

Permanente vormingsuren VEKA

Bij deelname aan deze Expert Day ontvangen EPB-verslaggevers voor 5u30 aan vrije permanente vormingsuren bij het VEKA. Vul zeker je rijksregisternr. in bij inschrijving!

Inschrijven

Kostprijs (vrijgesteld van btw)

Pixii-leden: € 180
Niet-leden: € 225
AiNB-leden: € 200

Inschrijvingen afgesloten.

Kmo-portefeuille

Geniet 20 tot 30% korting op de opleidingsprijs via de kmo-portefeuille.

Logo Dienstverlener KMO-portefeuille

Onderwijs
Elke leerkracht van de afdeling Hout/Bouw van de derde graad kan zich gratis via Constructiv inschrijven.

Cursusvoorwaarden
Klik verder voor meer informatie over de cursusvoorwaarden.