Expert Day Circulariteit in technieken

Circulariteit staat bovenaan op de agenda van de bouwwereld, met de nadruk op circulair ontwerpen en materialen. Maar wat met de geïnstalleerde technieken?

Expert Day Circulariteit in technieken
Photo by Sigmund on Unsplash

Technische installaties, elektriciteit, verwarming en koeling moeten regelmatiger worden onderhouden en vernieuwd dan de rest van een gebouw. Ze bevatten veel waardevolle grondstoffen en materialen en bieden op die manier grote kansen om de circulariteit van gebouwen op een hoger niveau te tillen.

In deze Expert Day laten we specialisten uit diverse werkdomeinen aan het woord, met als altijd veel aandacht voor cases uit de praktijk. Jeroen Vrijders (WTCB) deelt zijn bijzondere praktijkervaring in circulariteit van technieken, Joost Declercq (Archipelago) schetst aanvullend een totaalvisie op het gebouw en de plaats van technieken erin. Ann Thys (Boydens) gaat in op CIRCAT als aanbestedingsmodel voor circulaire technieken. Met Michaël Joris van ETAP ontdekken we hoe deze verlichtingsproducent circulariteit op de werkvloer introduceert. Almut Fuhr van het Facilitair Bedrijf legt in haar afrondende keynote verbanden tussen de verschillende insteken.

Jouw bedrijf als partner van deze Expert Day? Ontdek de mogelijkheden!

Schrijf je nu in voor deze Expert Day en je bent helemaal op de hoogte van een van de grootste circulaire uitdagingen. Bovendien zorgen we er zoals altijd voor dat je ruim de tijd hebt om te netwerken en bij te praten met collega's in een aangenaam en inspirerend kader.

Uiterste inschrijvingsdatum: 25 november - 08:00

Programma

08.30 Ontvangst

09:00 Welkomstwoord - Els Vanden Berghe (Pixii)

Els Vanden Berghe, bio-ingenieur en directeur van Pixii / Passiefhuis-platform, opent deze Expert Day met een welkomstwoord. Daarin schetst ze de contouren van de uitdaging om circulariteit na te streven in technieken.

09:15 Het belang van circulariteit voor technische installaties, met focus op hergebruik en recyclage - Jeroen Vrijders (Buildwise)

Jeroen Vrijders, circulariteitsexpert van het Buildwise, gaat in op het belang van circulariteit voor technische installaties, met focus op hergebruik en recyclage. Vijftien jaar ervaring in O&O rond sloop, recyclage, hergebruik, circulaire oplossingen, levenscycluskosten en milieu-impact laten Jeroen toe een bijzonder waardevolle praktijkervaring met jou te delen.

10:00 Aanpasbaarheid en reversibiliteit van technische installaties in een totaalvisie op gebouwen - Joost Declercq (Archipelago)

Joost Declercq, ingenieur-architect en zaakvoerder van architectenbureau Archipelago, schetst in zijn presentatie een totaalvisie op het gebouw en de plaats van het technisch ontwerp daarin, met bijzondere aandacht voor de aanpasbaarheid en reversibiliteit van de technische installaties. De grenzen en mogelijkheden worden toegelicht aan de hand van concrete cases.

10:45 Pauze

11:15 CIRCAT - Circulair aanbestedingspakket voor technische installaties - Ann Thys (Boydens)

Op het vlak van technische installaties is er nog steeds sprake van een voornamelijk lineair economisch model. Boydens wil samen met VITO en projectontwikkelaar Revive een stakeholdergroep van industriële marktspelers rond de tafel brengen. Doel is om relevante circulaire gunningscriteria voor technieken te ontwikkelen in CIRCAT, een circulair aanbestedingspakket voor technische installaties. Hoe evalueren deze experts de circulariteit van technische installaties zonder fabrikant- of productafhankelijk te zijn?

12:00 Case: Steinerschool uitgerust met gerecupereerde armaturen - Michaël Joris (ETAP Lighting)

Michaël Joris, business developer van ETAP Lighting, legt uit hoe verlichtingsfabrikant ETAP de transitie maakte naar circulaire verlichting en wat dit voor het bedrijf en zijn productie-eenheid betekende. Welke hindernissen moeten worden overwonnen om opdrachtgevers en architecten van de voordelen van circulaire verlichting te overtuigen? Michaël Joris maakt het duidelijk met de case van een steinerschool die werd voorzien van verlichting met gerecupereerde armaturen.

12.45 Netwerklunch
Broodjeslunch met vegetarische en vegan opties.

13:45 Energie-as-a service - Jeroen Rabaey (Noven)

Jeroen is oprichter van Energy Service Company (ESCo) Noven. Noven ontwerpt, implementeert, financiert, bouwt en opereert energiesystemen in gebouwen. Door de stijgende complexiteit van technische installaties in gebouwen is het voor bouwheren moeilijk om juiste keuzes te maken. Duurzame keuzes worden vaak verhinderd door budgettaire kwesties. Een ESCo kan hierbij het noodzakelijke duwtje in de rug zijn. 

De combinatie van het inzetten van kwalitatief materiaal, continue monitoring en degelijk preventief onderhoud zorgt ervoor dat Noven gedurende 30 jaar volledige verantwoordelijkheid kan dragen over deze installaties. De klant wordt hierbij volledig ontzorgt.

14:30 Overkoepelend perspectief - Almut Fuhr (Facilitair Bedrijf)

Almut Fuhr, consulent duurzaam bouwen van het Facilitair Bedrijf, heeft een jarenlange ervaring in duurzame en circulaire bouwpraktijken in de overheidscontext. Lowtechgebouwen en geavanceerde smartbuildings: wat is het verband met circulariteit? Wat kunnen we leren uit projecten van de Vlaamse overheid? Waar liggen de grootste kansen en uitdagingen voor de sector? Je komt het te weten in deze afsluitende keynote.

15.15 Netwerkmoment
Uiterste inschrijvingsdatum: 25 november - 08:00

Praktisch

Datum en tijdstip

Dinsdag 29 november 2022

Onthaal met een drankje vanaf 8u30
Aanvang eerste sessie om 9u00
Einde voorzien om 17u00

Locatie en bereikbaarheid

De Kazematten
Kazemattenstraat 17
9000 Gent

De Kazematten ligt op wandelafstand van Station Gent-Dampoort.
Kom je met de wagen? De Kazematten heeft geen aparte parkeervoorzieningen. Parkeren kan in de omliggende straten of op de betalende ​parking​ van Station Dampoort.

Permanente vormingsuren VEKA

Deze studiedag is goedgekeurd door het VEKA als permanente vorming voor EPB-verslaggevers voor 4,5u.

Inschrijven

Kostprijs (vrijgesteld van btw)

Pixii-leden: € 180
Niet-leden: € 225

Kmo-portefeuille

Geniet 20 tot 30% korting op de opleidingsprijs via de kmo-portefeuille.
Aantal uren opleiding = 4,5u

Logo Dienstverlener KMO-portefeuille

Onderwijs
Elke leerkracht van de afdeling Hout/Bouw van de derde graad kan zich gratis via Constructiv inschrijven.

Cursusvoorwaarden
Klik verder voor meer informatie over de cursusvoorwaarden.


Onze Premium partners

Jouw bedrijf op deze plek als partner van deze Expert Day? Ontdek de mogelijkheden!