Zet gerust een raam open

Dit artikel is een reactie op het opiniestuk van Jean-Marie Dedecker in Knack.

Zet gerust een raam open
Foto door Serhat Beyazkaya via Unsplash

Lees het opiniestuk hier: https://bit.ly/3ANTGSD

Dag Jean-Marie,

Dank om onze inspanningen voor passiefbouw nog eens onder de aandacht te brengen. We moeten wel onderstrepen dat Pixii indertijd zelf heeft gewaarschuwd voor de problemen met zomercomfort, een thema waar we vorig jaar nog een studiedag aan hebben gewijd. Passieve koeling ligt ons zeer nauw aan het hart en realiseert een aangenaam binnenklimaat zonder energieverslindende airconditioning.

Het probleem van oververhitting komt trouwens enkel in die scholen voor waar men onze adviezen daaromtrent niet heeft opgevolgd. In een passiefgebouw, gemaakt volgens de regels van de kunst, mag je gerust een raam openzetten, zet ze gerust allemaal open.

Voor de rest zijn onze ingenieurs en architecten lichtelijk verbijsterd bij de lectuur van een aantal van uw statements. Een passiefgebouw is één ding, de installatie van een geothermisch systeem in een gebouw een ander en een combinatie van beide is dikwijls zeer efficiënt en duurzaam. Maar nu worden een hoop dingen door elkaar gehaald.

We willen hierover graag verder het debat aangaan. Laten we vertrekken vanuit de bouwfysica als wetenschap. Het enige ideaal dat dan speelt, is onze keuze voor gebouwen met een zo laag mogelijke energievraag, maximaal gebruik van hernieuwbare energiebronnen en zo weinig mogelijk gebruik van fossiele energie.

Vriendelijke groeten,

Els Vanden Berghe
Algemeen directeur Pixii