Pixii organiseert rondetafel over arbeidskrachtentekort en warmtepompen

De halfjaarlijkse bijeenkomst van de algemene vergadering van Pixii is sinds jaar en dag een moment waarop we onze leden actuele thema’s voorleggen, ervaringen delen en in gesprek gaan.

Pixii organiseert rondetafel over arbeidskrachtentekort en warmtepompen

Verrijkend aan de Pixii-community is de mix van bouwprofessionals. Dat levert vaak geanimeerde discussies op en dat maakt het nu net zo boeiend. Zo was het opnieuw op 12 juni 2023.

Thema's deze keer waren het grote tekort aan geschoolde krachten in de bouw en de rol van warmtepompen in de transitie. Op dat laatste thema bouwen we al een paar adviescommissies door. Voor de renovatiegolf, noodzakelijk om de 2050-doelen te halen, hebben we net veel meer handen in de bouw nodig, zie ook het rapport van de SERV uit 2020 waar Pixii's Expert Day uit 2020 uitgebreid op inging. VEKA doet daar met het recente Be REEL! Rapport nog een schepje bovenop. Installateurs en producenten zijn koortsachtig op zoek naar technisch bekwame arbeidskrachten, want de complexiteit op de werf wordt almaar groter.

Warmtepomp met gascondensatieketel als backup

Pixii-lid Remeha was deze keer gastheer voor de adviescommissie en rondetafel. Remeha is in de Benelux een van de toonaangevende fabrikanten en distributeurs van water- en ruimteverwarmingssystemen. De onderneming weet wat leeft bij installateurs en welke opties eindgebruikers verkiezen.

Yves Vanpoucke, commercieel directeur van Remeha, schetste een beeld van de uitdagingen die op ons afkomen. De fabrikant blijft inzetten op diverse energiedragers en -bronnen, met ketels die bijvoorbeeld ombouwbaar zijn om van aardgas naar waterstof over te stappen. Alle opties worden alsnog open gehouden. Het voordeel van een dubbele opstelling, waterpomp naast gascondensatieketel, krijgt zijn bijzondere aandacht. Deze opstelling zou betaalbaar zijn voor mensen met kleine budgetten, die geen diepgaande renovatie aankunnen en daarvoor kapitaal moeten opbouwen. De warmtepomp zou aan tachtig procent van de warmtevraag kunnen voldoen en de gasketel ondersteunt dan voor sanitair warm water en de koudste periodes.

In reactie op deze insteek werd opgemerkt dat de aandacht voor een luchtdichte, geventileerde gebouwschil niet op de lange baan mag worden geschoven. Aanvullend werd benadrukt dat ook zonwering nog al te veel wordt vergeten, hoewel die energievretende airco's kan overbodig maken.

Warmtepomp krijgt sleutelrol van Pixii-leden

De warmtepomp is in veel gevallen de te verkiezen oplossing voor huisverwarming en -koeling, stellen de meeste Pixii-leden. Dat bleek ook vroeger al tijdens een rondetafel met Pixii-leden ROOILIJN en Itho Daalderop. Toen luidde de conclusie dat er altijd wel een oplossing is, ook voor complexe renovaties.

Grootste hindernis tegenwoordig is echter de ongunstige fiscaliteit. De accijnzen op elektriciteit, aandrijfbron voor warmtepompen, zijn verhoudingsgewijs veel groter dan de heffingen op fossiele brandstof gas. Een verschuiving wordt al heel wat jaren beloofd maar is een politiek zeer gevoelig dossier.

Grootste hindernis tegenwoordig is echter de ongunstige fiscaliteit. De accijnzen op elektriciteit, aandrijfbron voor warmtepompen, zijn verhoudingsgewijs veel groter dan de heffingen op fossiele brandstof gas.

Tekort aan gekwalificeerde krachten

De hele bouwsector zucht om bekwame vaklieden. Yves Van Poucke wijst erop dat er niet alleen een tekort is aan gespecialiseerde installateurs, maar ook aan gecertificeerde uitvoerders. Met hoogexplosieve gassen als bijvoorbeeld waterstof is een perfecte plaatsing en inregeling van zulke ketels essentieel. Er is meer specialisatie en scholing nodig, stelt Yves Van Poucke.

Diverse Pixii-leden vullen aan dat dit een uitdaging is voor zowel de overheid, het bedrijfsleven als opleidingsorganisaties. Het lijkt erop dat de bouw te lijden heeft onder het watervalprincipe, waardoor sterkere profielen in andere beroepsgroepen terechtkomen.

Opleidingen voor renovatieadvies

In een nabeschouwing wijst Pixii-directeur Els Vanden Berghe erop dat Pixii veel tijd en middelen investeert in het ontwikkelen van opleidingen om renovatieadviseurs op te leiden en te ondersteunen. Momenteel ontwikkelt Pixii een opleiding voor niet-technische profielen in sleutelposities, zoals vastgoedmakelaars en starters die zich technisch willen om- of bijscholen.

Dank aan onze aanwezige leden!

Architectenbureau Jan Stranger
Buildwise
De Noordboom
Fedustria
ISOPROC
Remeha
Rooilijn Architectuur
Schrijnwerkerij Michiels
Soudal
Boydens engineering part of Sweco
Van Hirtum Geudens
VEROZO
VIBE
Wood Architects

©2023 Pixii - Het algemeen auteursrecht is van toepassing op bovenstaand materiaal. Gelieve ons te contacteren indien je onderstaand materiaal wil overnemen buiten de gebruikelijke citatie met bronvermelding.