Buildwise lanceert belevingsruimte voor datamonitoring en IoT

De bouwsector evolueert volop. Connecteren en meten zullen daarbij steeds belangrijker worden. In de sector is er vandaag nog te weinig kennis over de technologieën die beschikbaar (zullen) zijn. Daarom werkte Buildwise een VLAIO- en EFRO-project op maat uit: het Data Connection Center (DCC).

Buildwise lanceert belevingsruimte voor datamonitoring en IoT

 
De bouwsector evolueert volop. Connecteren en meten zullen daarbij steeds belangrijker worden. In de sector is er vandaag nog te weinig kennis over de technologieën die beschikbaar (zullen) zijn. Daarom werkte Buildwise, het kennis- en innovatiecentrum van de bouwsector, een VLAIO- en EFRO-project op maat uit: het Data Connection Center (DCC).

Deze belevingsruimte in het Experience Center van Buildwise in Zaventem demonstreert de mogelijkheden van o.m. datacaptatie, monitoring en ‘The Internet of Things’. Verstandig omgaan met data kan een impact hebben op de beperkte productiviteitsgroei en efficiëntie, het energie- en klimaatvraagstuk en vragen rond duurzaamheid en circulariteit.

Data zijn voor heel wat sectoren het nieuwe goud, en de bouw is daar geen uitzondering op. De sector heeft te kampen met heel wat uitdagingen. Digitale technologie, zoals monitoring en datacaptatie, kan daarop minstens een gedeeltelijk antwoord bieden - zowel voor het bouwproces (vb. opvolgen van een drogingsproces tijdens uitvoering) als voor het opbouwen van vertrouwen in innovaties (vb. live monitoren van nieuwe materialen of systemen). De mogelijkheden van datagebruik zijn evenwel nog te weinig gekend in de sector. Om dat potentieel beter te benutten en de bouwsector te ondersteunen, opende Buildwise in Zaventem het Data Connection Center (DCC). In deze ‘controlekamer’ worden data afkomstig van verschillende toepassingen en bronnen verzameld en gevisualiseerd. Daarna wordt deze data gebruikt om processen, materialen of verbruiken in kaart te brengen, op te volgen en vervolgens te optimaliseren.
 
Een bezoek aan het DCC laat bouwprofessionals kennismaken met de mogelijkheden van data, monitoring en ‘the Internet of Things’ (IoT), en met het samenbrengen en afstemmen van verschillende metingen en gecapteerde data. Zo krijgen ze aan de hand van verschillende voorbeelden inzicht in de voordelen en mogelijkheden doorheen verschillende projectfases, zoals het live monitoren van het Buildwisegebouw waarin het DCC zich bevindt en van een oudere brug in het kader van preventief onderhoud. Het Data Connection Center moet aannemers en installateurs stimuleren om de eerste stappen te zetten in de richting van datacaptatie. Naast het aspect ‘beleven’ is de infrastructuur ook geschikt voor onderzoek en het uitwerken van testen en demonstraties afgestemd op de specifieke werking of vragen van individuele bedrijven. 
 
Voor meer informatie over het Data Connection Center en over hoe bouwbedrijven een demonstratie kunnen krijgen (Zaventem), klik hier: Experience Centers (buildwise.be)

(Bron: persbericht Buildwise)