"Een moeilijke maar uitdagende puzzel"
Sinds kort verzorgt onze technisch adviseur Uldrik Brondeel de opleidingen ‘EPC+’ en ‘Basisbegrippen van de bouwfysica’ voor het postgraduaat Vastgoedbeheer van de HOGent. Hoe kijkt Uldrik aan tegen de uitdagingen op weg naar een koolstofneutrale bouwwereld? We laten het hem graag zelf vertellen.
Hoe ben je bij Pixii terechtgekomen?
Als bouwkundig ingenieur wil ik vanuit mijn engineeringachtergrond meewerken aan de klimaattransitie in de bouw. Ik ben ook zaakvoerder van Brikpunt, van waaruit ik circulaire renovaties begeleid en me toeleg op duurzaam gebouwbeheer. Dat maakt dat ik op diverse manieren wordt geconfronteerd met de praktijk, via concrete vragen van particulieren en bouwheren. En dat sluit dan weer aan op mijn vroegere professionele ervaring als schade-expert voor verzekeringsmaatschappijen. Daar leer je de minder prettige kant van de bouw kennen, want het gaat al snel om veel geld en de oplossingen zijn soms moeilijk aanvaardbaar voor alle betrokken partijen. Maar het was wel een boeiende en gevarieerde leerschool om de bouw te leren kennen. Daarnaast werkte ik een drietal jaar als werfleider voor een renovatiebedrijf en heb ik in kortere periodes meegewerkt aan sociale bouwprojecten in Afrika en Zuid-Amerika.
Waarop ligt de nadruk in de HOGent opleidingen Vastgoedbeheer? Hoe is het publiek van dit postgraduaat samengesteld?
Voor beide opleidingen is het publiek zeer divers. Je ziet een mix van jong en oud, mensen die nog niet lang de schoolbanken hebben verlaten en hun diploma meer gewicht willen geven; maar ook vijftigplussers die hun kennis willen opfrissen of hun ervaring beter willen onderbouwen. Dat geeft trouwens interessante interacties. Sommige cursisten komen met waardevolle opmerkingen en aanvullingen die verrijkend zijn. En zelf merk ik dat ik qua bouwfysica echt scherp moet blijven staan, want tussen theorie en praktijk gaapt soms een grote kloof. Dat is ook wel het leuke aan de bouw, het is dikwijls een moeilijke maar uitdagende puzzel om te leggen.
Dan denk je wellicht aan de basisbegrippen van de bouwfysica?
In de opleidingen ‘Basisbegrippen van de bouwfysica’ voor het postgraduaat en uit ons eigen programma gaan we dieper in op onmisbare bouwfysische begrippen. Wat is warmte, wat heeft dat te maken met elementaire deeltjes. Hoe verplaatst de kinetische energie van deze elementaire deeltjes, dus warmte, zich? Wat ons tot materialen en hun eigenschappen brengt. Aluminium geleidt veel beter dan een superisolator als kryptongas enzovoorts. Zo gaan we naar de praktijk. Met welke materialen isoleren we best? Wat is de impact van bouwknopen of koudebruggen, hoe isoleren we die best? En wat met luchtvochtigheid en schimmelvorming in onze goed geïsoleerde woningen, hoe voorkomen we dit, hoe kan je adequaat ventileren zonder grote warmteverliezen? Deze kennis komt overal en altijd van pas voor wie professioneel in de bouwwereld actief is.
In ‘EPC+’ vertrekken we vanuit de ontstaansredenen van het energieprestatiecertificaat en de evolutie richting 2050. De transitie naar een fossielvrije toekomst is begonnen, maar er is bepaald geen gebrek aan uitdagingen. Vanuit BENOveren kijken we naar de impact van de elektrificatie, het capaciteitstarief, de impact van nieuwe technieken … Een complexe oefening, die je best aanpakt vanuit een renovatiemasterplan. Heel belangrijk daarin is van lock-ins te vermijden, want diepgaand verbouwen doe je meestal maar één keer. Voor gebouwenbeheerders is dit een heel belangrijk verhaal. Hoe krijg je in bijvoorbeeld een appartementsgebouw voldoende eigenaren mee om een renovatie aan te pakken? Wat met de invloed van PV? Je moet nadenken over elke stap en krijgt te maken met eigenaren met verschillende budgetten, in verschillende levensfases. De grote invloed die dit EPC+ certificaat zal hebben, is veel duidelijker na deze opleiding.
Je werkt ook mee aan de ontwikkeling van nieuwe opleidingen.
Momenteel staan we ver met de realisatie van een opleiding warmtepompen'. De warmtepomp wordt een hoeksteen in de energietransitie, maar zowel bij het brede publiek als bij professionals leven er nog veel vragen. De regelgeving maakt het eerlijk gezegd tot heden ook niet gemakkelijker. Veel reglementen, voorschriften enzovoorts hinken achterop op de realiteit. Waarom zouden we delen van het openbaar domein of zelfs geprivatiseerde gronden als parkeerterreinen niet inschakelen voor BEO-velden?
We blijven bestaande opleidingen ook permanent actualiseren. Voor onze opleiding ‘Circulair bouwen’, die we samen met VIBE organiseren, gaan we nu onze inzichten over de circulaire renovatie van een passiefrijhuis in Mechelen integreren.
Je staat zelf ook ver met de circulaire verbouwing van jouw rijwoning.
Onze verbouwing in Gentbrugge zit in een afwerkingsfase waarin het opnieuw allemaal wat leefbaarder en aangenamer wordt. We streefden een pragmatische mix van hergebruik, duurzame materialen en een lage energiedoelstelling met E-peil van 20 na, waarbij we binnen ons budget toch zo ver mogelijk gingen. Een leuke en complexe oefening, die ondertussen gelukkig zonder veel problemen haar einde nadert. We zijn er ook in geslaagd heel wat afbraakelementen te hergebruiken of een nieuwe bestemming te geven. De houten tuinmuurbekleding achteraan in de tuin is bijvoorbeeld gerecupereerd van houten planchetten die binnen waren geplaatst.
Benieuwd naar meer info over de renovatie van Uldrik? 👇
©2023 Pixii - Het algemeen auteursrecht is van toepassing op bovenstaand materiaal. Gelieve ons te contacteren indien je onderstaand materiaal wil overnemen buiten de gebruikelijke citatie met bronvermelding.