Renovatie tot bio-ecologische lage-energiewoning

Een jong gezin heeft een honderd jaar oude rijwoning met verdieping, zolderverdieping en tuin omgetoverd tot aantrekkelijk, comfortabel nest. Voor de ingrijpende renovatie werden petrochemische materialen vermeden en werd voornamelijk met ecologische materialen gewerkt.

Renovatie tot bio-ecologische lage-energiewoning

Sinds onze technisch adviseur Uldrik Brondeel zijn lage-energiewoning in Gentbrugge heeft afgewerkt, zijn ook onze collega's van Ecobouwers bij Uldrik op visite geweest.

"Duurzame materialen zijn vaak ook erg vergevingsgezinde materialen", stelt Uldrik in het interview. "Je kan er gemakkelijk mee aan de slag. (...) Alleen al door onze lemen muren zelf te bepleisteren, hebben we zo'n 20.000 euro uitgespaard."

Lucht-waterwarmtepomp en lagetemperatuurverwarming

Uldrik en Marieke wilden geen gas in huis halen. Na het nodige studiewerk is de keuze gevallen op een lucht-waterwarmtepomp omdat "een behoorlijk verschil in prijs met een geothermische warmtepomp niet per se voor een meerwaarde kon zorgen". Uldrik stipt aan dat het rendement van een lucht-waterwarmtepomp prima is.

Door in het ontwerp al goed rekening te houden met het risico van zomerse overhitting was de passieve koeling die geothermie kan bieden evenmin noodzakelijk. Zo zorgen screens op de verdiepingen en een pergola met een druivelaar en blauweregen op het gelijkvloers voor zonwering.

Opleiding ‘Hernieuwbare energietechnieken van eengezinswoningen’ (EPB 6u)
Meer en meer wordt in de residentiële woningmarkt gebruik gemaakt van hernieuwbare energietechnieken. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van de verschillende systemen? In deze opleiding bekijken we de aandachtspunten bij de dimensionering van een verwarmingsinstallatie en lichten we de nieuwe Ecod…

Natuurlijke materialen

Bijzonder trots zijn de verbouwers op het hout, de leem en de bamboe die ze hebben toegepast. "Die hebben zo hun imperfecties", maar dat vinden ze zelf heel mooi. De lemen muren werden volledig zelf uitgevoerd na een tweedaagse opleiding.

De totaalkost van de verbouwing van Uldrik en Marieke kwam neer op 173.500 euro.

Architecten: www.bast.coop
Hoofdaannemer: www.huismus.be

Meer weten? Lees het volledige interview op ecobouwers.be 👇

Binnenkijken bij een duurzame bouwadviseur | Ecobouwers