Circulariteit en technieken: een helikopterview

Technische installaties in gebouwen hebben een significante milieu-impact. Door ze op een circulaire manier te ontwerpen, te bouwen, te gebruiken en te hergebruiken, kunnen we grondstoffen besparen, minder afval produceren en de milieu-impact van gebouwen verminderen.

Circulariteit en technieken: een helikopterview
Afbeelding: Het Facilitair Bedrijf

De uitdagingen zijn echter groot, zo blijkt uit de presentatie van Almut Fuhr, consulent duurzaam bouwen van het Facilitair Bedrijf (Vlaamse Overheid). Voor onze Expert Day Circulariteit in technieken (november 2022) gaf Almut Fuhr tekst en uitleg bij de rol van zeldzame metalen voor nieuwe technologie├źn, de herkomstlanden van deze zeldzame metalen en de geopolitieke implicaties hiervan, en de circulaire en duurzame strategie├źn die we kunnen hanteren om technische installaties te verduurzamen.

Aan de hand van verschillende cases uit de praktijk bekijken we hoe deze circulaire principes nu al in de praktijk kunnen worden toegepast. Ook wordt het belang van de GRO toegelicht. Je kan deze boeiende presentatie hier kosteloos downloaden: