Opleiding DesignPH

Leer je eigen ontwerp van een passiefgebouw te evalueren met behulp van SketchUp, PHPP10 & DesignPH. Je kan deze module apart volgen of als onderdeel van de reeks PHPP 10.

Opleiding DesignPH
Passiefproject DGO - Phoenix from the flames van Pixii-leden stArchitecten, De Noordboom (Foto: YannickMilpas) en Woning VL van Pixii-leden EA+ Ecologische architecten en ingenieurs en Lab15.
💡
Deze opleiding is ook onderdeel van de opleidingenreeks Ontwerp en doorrekenen passiefbouw (PHPP 10 & DesignPH) maar mits voorkennis apart gevolgd worden.

Passiefbouw neemt de bouwfysica en ingenieurswetenschappen als uitgangspunt, met berekenbare standaarden waaraan een aantal parameters moeten voldoen. Passiefbouwpionier en -specialist Pixii organiseert deze opleiding DesignPH waarmee je gemakkelijk, snel én foutvrij de energetische capaciteiten van een voorontwerp in 3D kan testen en je een model kan ontwikkelen voor passiefcertificatie.

Wat is DesignPH? 

  • DesignPH is een plugin voor de populaire 3D-ontwerpsoftware Sketchup Pro, ontwikkeld door het Passive House Institute. 
  • DesignPH is een 3D grafische interface om snel gegevens in te voeren en berekeningen te maken met PHPP (Passive House Planning Package). 
  • DesignPH geeft snel resultaten via een algoritme dat bouwelementen en -clusters analyseert om warmteverliezen in kaart te brengen.

Wat leer je? 

Met de 3D-design tool DesignPH test je gemakkelijk, snel én foutvrij de energetische capaciteiten van een voorontwerp in 3D en kan je een model ontwikkelen voor certificatie. DesignPH functioneert als plugin voor de wijdverspreide en bijzonder gebruiksvriendelijke 3D-CAD-software SketchUp. In combinatie met PHPP10 wordt efficiënt energetisch ontwerpen een fluitje van een cent. Een must voor elke ontwerper!

Voor de PHPP-berekenaar vormt DesignPH een mooie synergie met PHPP10. De ingave van geometriegegevens wordt tijdens het voorontwerp sterk vereenvoudigd. De SketchUp-plugin herkent automatisch de verliesoppervlakken en het beschermd volume, en beiden kunnen, indien nodig, nog aangepast worden. Bovendien kan je in deze fase de juiste klimaatdata en gebouwcomponenten al voorselecteren. Nog mooier wordt het wanneer je met een paar muisklikken het ingavewerk van de eigenschappen van de gebouwschil automatisch in PHPP overneemt.

Je leert hoe je de plugin installeert, gebruikt en wat de belangrijkste functies en routines zijn. Na deze opleiding kan je probleemloos DesignPH gebruiken om de PHPP-workflow te vergemakkelijken.

Wat heb je nodig? 

Je hebt een voor 3D-werk geschikte laptop, een muis met scroll-middenknop, voorgeïnstalleerde Sketchup en DesignPH (controle van de licenties wordt niet voorzien), en je hebt de opleidingsmodules van de Excel-versie van PHPP 10 gevolgd of minstens onder de knie.

Zowel DesignPH als PHPP10 kan je bestellen bij inschrijving op deze opleiding indien gewenst.

Voor wie? 

Voor architecten, ontwerpers, aannemers, ingenieurs, studiebureaus en geïnteresseerde particulieren die overweg kunnen met SketchUp en meer efficiënt en tijdsbesparend in PHPP willen kunnen werken.

Door wie? 

De opleiding wordt gegeven door Bart Humbeeck, technisch adviseur bij @Home. Bart is gespecialiseerd in bouwdetails, bouwfysica en energiezuinig bouwen en verbouwen.

Vrije permanente vorming

Deze opleiding is door het VEKA erkend als vrije permanente vorming voor EPB-verslaggevers.

Online Klassikaal
EPB-berekenaars nvt 7u00
Energiedeskundigen Type A nvt nvt

Locatie & tijdstip

De Kazematten
Kazemattenstraat 17
9000 Gent

Dinsdag 26 september van 09 tot 17 uur 

Prijs

Pixii-leden: € 259 (excl. btw)
Niet-leden: € 339 (excl. btw)
AiNB-leden: € 300 (excl. btw)

Verlaag je deelnameprijs

Ledenvoordeel
Word vandaag nog lid van Pixii en geniet van 20% korting op deze opleiding en tal van andere ledenvoordelen!

kmo-portefeuille
Selecteer bij je aangifte van deze opleiding het thema 'duurzaamheid – energie-efficiëntie’ en geniet van een verhoogd steunpercentage! Kleine ondernemingen krijgen 45% steun, middelgrote ondernemingen krijgen 35% steun via de kmo-portefeuille.

Premie vrije beroepen
Werkgevers of werknemers uit PC336 (vrije beroepen waaronder architecten) ontvangen via Liberform een premie van €60 per dag of €30 per halve dag opleiding.

Gratis voor leerkrachten bouw
Ben je leerkracht in een bouwschool? Dan kan je via onze partner Constructiv gratis aan deze opleiding deelnemen.

Cursusvoorwaarden

Klik verder voor meer informatie over de cursusvoorwaarden.

Gerelateerde opleidingen

Opleiding ontwerp en doorrekenen passiefbouw (PHPP 10 & DesignPH)
Leer je eigen ontwerp van een passiefgebouw te evalueren met behulp van SketchUp, PHPP10 & DesignPH.