Toekomstbestendig bouwen met biobased materialen

Biobased bouwmaterialen leggen in hun groeifase koolstof vast en spelen een cruciale rol om de voetafdruk van gebouwen naar beneden te halen. Bovendien vragen ze meestal minder energie om te produceren en zijn ze veelal ook circulair en hernieuwbaar.

Toekomstbestendig bouwen met biobased materialen
Foto: Daria Nepriakhina πŸ‡ΊπŸ‡¦ via Unsplash
πŸ“†
14 november 2024 | Antwerpen (datum & locatie onder voorbehoud)

Onderzoekers, producenten en aannemers doen almaar meer praktijkervaring op met biobased materialen, wat een toekomstbestendige gebouwde omgeving dichterbij brengt. 

Op deze Expert Day delen we de inzichten en ervaringen van toonaangevende kennisinstellingen, bedrijven en specialisten uit de bouwwereld met presentaties die theorie en praktijk met elkaar verbinden. 

Schrijf je nu in en ontdek hoe embodied carbon en biobased materialen een brug slaan naar een futureproof gebouwde omgeving. Bovendien zorgen we er zoals altijd voor dat je ruim de tijd hebt om te netwerken en bij te praten met collega's in een aangenaam en inspirerend kader. 

Deadline inschrijvingen: 13 november 2024 - 8:00

Bevestigde sessies

Wat kunnen we leren van de natuur over bouwen met natuurlijke materialen? | Lydia Fraaije (FRAAi-architecten)

Biomimicry is leren van de 3,8 miljard jaar R&D. De natuur heeft alles al een keer ontwikkeld en vaak veel beter dan wij. Als er iets wordt ontwikkelt in de natuur is dat met efficient energie- en materiaal gebruik. Met chemie in water. Door zelf assemblage en zonder afval. Dit zijn belangrijke thema's waarvan we kunnen leren om onze wereld te verduurzamen. We zijn vergeten dat, om ons heen, de duurzame wereld eigenlijk al bestaat. Als architect breng ik Biomimicry in de praktijk en heb ervaring met en bijgedragen aan de ontwikkeling aan een variatie aan bouwen met natuurlijke materialen.

Mijn doel, als architect, is om binnen de limieten en grenzen van ons ecosysteem te blijven en de wereld beter achter te laten dan we hem gevonden hebben. Dat kan ten eerste door materialen toe te passen die als nutrient, een niet vervuilde voedingstof, weer eenvoudig kan worden opgenomen door de natuur. En ten tweede door ervoor te zorgen dat ruimtelijke ontwikkeling ook een bijdrage kan leveren aan de natuur. Bijvoorbeeld door het leveren van ecosysteem diensten zoals het opslaan van CO2, het binden van stikstof, het afvangen van fijnstof, klimaatregulatie, het stimuleren van biodiversiteit, etc.

Praktisch

Datum en tijdstip

Donderdag 14 november 2024 (onder voorbehoud)

Locatie

Antwerpen (exacte locatie volgt nog)

Permanente vormingsuren VEKA

We hebben de gewoonte om voor onze Expert Days een aanvraag bij het VEKA als permanente vorming voor EPB-verslaggevers. Aangezien de aanvraag nog moet gebeuren voorlopig dus nog geen garantie op vormingsuren. We passen deze pagina aan van zodra er goedkeuring is.

Inschrijven

Kostprijs (vrijgesteld van btw)

Pixii-leden: € 180
Niet-leden: € 225
AiNB-leden: € 200

Meer informatie bij verdere invulling van het programma.