Toekomstgericht en grondig BENoveren

In deze vierdelige opleiding kom je alles te weten over de theorie en praktijk van toekomstgericht BENoveren.

Toekomstgericht en grondig BENoveren

Als het van de Vlaamse Overheid afhangt, is tegen 2050 elke woning even energiezuinig als de nieuwbouwwoningen van vandaag. Maar daarvoor volstaat een ‘gewone’ renovatie niet. De overheid roept daarom op om collectief te BENOveren of beter renoveren.

'Beter' omdat je goed gepland en met hogere ambities op het vlak van energieprestaties van start gaat. Hierdoor worden de verschillende renovatiestappen in de meest logische volgorde uitgevoerd en blijven ook latere renovatiestappen haalbaar.

In deze vierdelige opleiding kom je alles te weten over de theorie en praktijk van toekomstgericht BENoveren.

Studieprogramma

In het eerste deel gaan we in op de bredere problematiek en uitdagingen van toekomstgericht BENOveren. Dit met aandacht voor de Vlaamse renovatiedoelstellingen, wat mensen motiveert om een renovatie aan te pakken en de knelpunten hierbij. Daarna gaan we ten gronde in op het renoveren van gevels (2), daken (3) en de rest van het gebouw (4).

DEEL 1: Algemeen kader

De meeste renovaties gebeuren gefaseerd, zonder goed na te denken over de volgende fase. Bij renovatie zou een goed overwogen en gedetailleerd renovatiemasterplan over alle fases heen een vanzelfsprekend startpunt moeten zijn. We gaan dieper in op het opmaken van een masterplan, van gebouwanalyse tot het vermijden van lock-ins.

Uiteraard stopt het niet bij goede bedoelingen: ook de uitvoeringskwaliteit is van groot belang om te komen tot een écht toekomstgerichte renovatie. We belichten ook enkele algemene bouwfysische principes die van belang zijn voor een goed begrip bij de eerder technische invulling van de volgende delen van deze vierdelige cursus. Met een overzicht van hulpsoftware en een blik op de toekomst sluiten we dit eerste deel af.

DEEL 2: Gevels

Spouwnavulling, buitenisolatie en binnenisolatie vormen de hoofdmoot van deel 2.

Spouwvulling pas je niet zomaar toe. Er gelden er strikte randvoorwaarden, die we uitgebreid belijken. Toch blijf je met een beperkte isolatiedikte zitten, die misschien ooit zal moeten aangevuld worden. Hoe evalueer je de mogelijkheden?

Voor buitenisolatie kijken we naar Etics-oplossingen, voorhangoplossingen, prefab-oplossingen, met de nodige aandacht voor de probleempunten.

Voor een goed begrip van binnenisolatie duiken we even in de bouwfysica. We bekijken de randvoorwaarden in de analyse van de bestaande toestand. Binnenisolatie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden, waarvan we meteen de respectievelijke aandachtspunten meegeven.

We bekijken verschillende bouwknopen, en hoe hun energieverlies onder controle te houden. Alhoewel buitenschrijnwerk in een later cursusonderdeel aan bod komt, zoomen we hier in op enkele specifieke aandachtspunten bij binnenisolatie.

Dit cursusonderdeel komt volgepakt met talrijke voorbeeldcases en technische details.

DEEL 3: Daken

Bij hellende daken heb je de keuze: langs buiten isoleren, langs binnen isoleren, of een volledige dakvernieuwing. We bekijken de opties uitgebreid, met heel wat 3D-detaillering. Ook enkele bijzondere uitvoeringen worden in detail bekeken: spantendaken (een probleem?) en sarking-uitvoering (3D-detaillering, probleemcase).

Ook houtskeletgebouwen uit de jaren stilletjes zijn toe aan een energetische renovatie, maar hebben hun eigen problematiek. We bespreken uitgebreid een voorbeeldcase van een dakrenovatie in 3D.

Platte daken simpel? Think again! We doen de geheimen van compacte daken uitgebreid uit de doeken, zodat je weer helemaal mee bent. Schadegeval inbegrepen.

Door ons advieswerk voor lokale en provinciale overheden hebben we een ruime ervaring met offertevergelijkingen. We zoomen dan ook uitgebreid in op het risico van verborgen kosten bij energetische renovatie van platte daken, waardoor de oorspronkelijke offerteprijs kan exploderen. Een gewaarschuwd persoon is er twee waard!

Dit cursusonderdeel komt boordevol volgepakt met voorbeeldcases en technische details, vaak in 3D.

DEEL 4: Rest van het gebouw

We starten met het buitenschrijnwerk. Welke beglazing kan je inzetten? Welke mogelijkheden heb je als je het oorspronkelijke kader wilt/moet bewaren?

Het buitenschrijnwerk vervangen tezamen met de gevelisolatie, of toch maar gefaseerd? Hoe doe je dat? Wat is de impact van een betere luchtdichtheid van het buitenschrijnwerk op de binnenluchtkwaliteit? Het buitenschrijnwerk vervangen betekent ook: nadenken over ventilatie en zomercomfort. Tot slot bespreken we nog een aantal inbouwopties in 3D.

Hoe analyseer je het potentieel van een zolder voor dakisolatie? Wat als je toch wilt kiezen voor de isolatie van de zoldervloer in plaats van het dak? Waarop moet je letten?

Vloeren op begane grond zijn vaak een zorgenkindje bij renovatie. Toch zijn er wel mogelijkheden, ook zonder de oorspronkelijke vloer uit te breken. We bespreken ook bouwknoopoptimalisaties bij combinaties van vloerisolatie en kelderplafondisolatie.

We hebben ook aandacht voor technieken: alternatieve ventilatieoplossingen met beperkt breekwerk. Om de renovatieadviseur en bouwheer te helpen bij de keuze van warmteopwekkingssystemen, bespreken we verschillende beslissingsbomen.

Renovaties van particuliere woningen gaan vaak gepaard met uitbreiding van de bewoonbare oppervlakte, in de vorm van een aanbouw. Niet altijd evident!

En tenslotte vergeten we ook de toekomstbestendigheid en duurzaamheid van onze renovatieplannen niet en gaan we in op enkele circulaire aspecten.

Dit cursusonderdeel komt boordevol volgepakt met voorbeeldcases en technische details, vaak in 3D.

Voor wie?

Architecten, ingenieurs, energiedeskundigen en EPB-verslaggevers.

Door wie?

Bart Humbeeck is gespecialiseerd in bouwfysica, bouwdetails, energiezuinige bouwen en verbouwen. Met zijn studiebureau heeft Bart een uitgebreide ervaring opgebouwd in het begeleiden van energiezuinige bouw- en verbouwprojecten.

Uldrik Brondeel
Uldrik Brondeel

Uldrik Brondeel is technisch adviseur bij Pixii. Hij is bouwkundig ingenieur van opleiding (HOGent) en heeft als werfleider en schade-expert een ruime ervaring opgedaan in de bouwwereld. Vanuit zijn engineeringachtergrond wil hij meewerken aan de klimaattransitie in de bouw.

🗨️
" De grote brok aan leerstof werd rustig en heel toegankelijk toegelicht dankzij een goede mix van schema's, tabellen, foto's en technische doorsneden uit de praktijk. "

Vrije permanente vorming

Deze opleiding is door het VEKA erkend als vrije permanente vorming voor EPB-verslaggevers.

Online Klassikaal
EPB-berekenaars 16,5u 13u

Kostprijs

Pixii-leden: € 529 (excl. btw)
Niet-leden: € 679 (excl. btw)
AiNB-leden: € 609 (excl. btw)

Verlaag je deelnameprijs

Ledenvoordeel Pixii-leden
Word vandaag nog lid van Pixii en geniet van tal van ledenvoordelen.

kmo-portefeuille
Selecteer bij je aangifte van deze opleiding het thema 'duurzaamheid – energie-efficiëntie’ en geniet van een verhoogd steunpercentage! Kleine ondernemingen krijgen 45% steun, middelgrote ondernemingen krijgen 35% steun via de kmo-portefeuille.

Premie vrije beroepen
Werkgevers of werknemers uit PC336 (vrije beroepen waaronder architecten) ontvangen via Liberform een premie van €60 per dag of €30 per halve dag opleiding.

Gratis voor leerkrachten bouw
Ben je leerkracht in een bouwschool? Dan kan je via onze partner Constructiv gratis aan deze opleiding deelnemen.

Inschrijven

Je kan de opleiding digitaal of klassikaal volgen.

Online (16,5 u)

Kies voor het online traject en leer waar en wanneer jou het beste past. Vragen stellen over de leerstof is mogelijk en je kan de cursus nadien eenvoudig downloaden voor later gebruik.

Klassikale tweedaagse opleiding (13u)

Hou je meer van de sociale interactie met je lesgever en medecursisten? Kies dan voor één van onderstaande klassikale opleidingsmomenten.

Momenteel staan er geen klassikale opleidingen ingepland.

💡
Aanvragen als incompany-opleiding
Wensen meerdere collega's of medewerkers in jouw bedrijf of organisatie hun kennis rond deze materie op te krikken? Dan is het wellicht voordeliger om deze als incompany-opleiding aan te vragen. Bovendien kan de opleiding op maat van jullie specifieke noden en wensen bijgestuurd worden. Klik hier voor meer informatie over de voordelen van onze incompany-opleidingen.

Cursusvoorwaarden

Klik verder voor meer informatie over de cursusvoorwaarden.

Andere interessante opleidingen binnen dit thema

Pixii Opleiding Circulair Bouwen
Kom te weten wat circulair bouwen allemaal inhoudt, waarom het de volgende bouw(r)evolutie is en hoe je zelf circulair kan gaan ontwerpen en bouwen.
Opleiding Energiepositief / Energieneutraal bouwen
Leer de verschillende vraagstukken rond intelligent energiepositief bouwen beter begrijpen en toepassen in de bouwpraktijk.