Kalkhennep_VL - toepassing van kalkhennep in Vlaamse bouwsector

Kalkhennep_VL is een onderzoeksproject met als doel om zowel op vlak van ontwerp als uitvoering concrete en gevalideerde richtlijnen en details te ontwikkelen die een verdere toepassing van kalkhennep in Vlaanderen mogelijk moeten maken.

Kalkhennep_VL - toepassing van kalkhennep in Vlaamse bouwsector

Kalkhennep is een bouwmateriaal dat geproduceerd wordt door het mengen van het houtachtige gedeelte van de hennepstengel met kalk, water en additieven. Na uitharding ontstaat er een lichtgewicht materiaal met isolerende eigenschappen, een hoge thermische inertie en vochtregulerende eigenschappen, dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden als opvulling van een houtstructuur of als binnen- of buitenisolatie van bestaande wanden. Het kan hierbij zowel ter plaatse gespoten als in een bekisting gestort worden. Ook prefabtoepassingen in de vorm van blokken of volledige bouwelementen zijn op de markt beschikbaar. Omwille van zijn potentiƫle voordelen op zowel ecologisch vlak als op het vlak van bouwfysische prestaties, is er de voorbije jaren een groeiende interesse in het materiaal, zowel binnen de onderzoekswereld als in de bouwpraktijk.

Ondanks het reeds bestaande wetenschappelijk onderzoek, wordt kalkhennep in Vlaanderen slechts beperkt toegepast. Architecten en aannemers zijn vaak onvoldoende vertrouwd met het specifieke materiaalgedrag en de implicaties ervan op component- en gebouwniveau. Wanneer het materiaal bovendien wordt toegepast zonder inzicht in het specifieke materiaalgedrag en er onvoldoende aandacht is voor een correcte detaillering en uitvoering ontstaat er een risico op inferieure prestaties en zelfs schadegevallen.

Doelstellingen

Samen met de Universiteit van Hasselt (hoofdaanvrager) en WTCB worden er binnen dit project gidsen opgesteld op maat van aannemers, architecten en bouwheren. Deze gidsen bevatten beslissings-, ontwerp- en uitvoeringsondersteuning bij de toepassing van kalkhennep.

Pixii werkt mee aan het uitwerken van de constructiedetails door de organisatie van twee werksessies waarin de details worden besproken. Pixii vertaalt de originele 2D bouwdetails eveneens in 3D.

Resultaten

De resultaten van dit onderzoek kan je terugvinden op de webpagina van dit project onder het initiatief Building Beyond Borders (BBB).