Verwarming en koeling

Verwarming en actieve koeling (airco) zijn grote energieverbruikers in een gebouw. Daarom kan je door duurzame keuzes te maken, substantiële besparingen - en dus klimaatwinst - realiseren in dit domein.

Verwarming en koeling
Foto: Pawel Czerwinski via Unsplash

Stookolie en aardgas zullen mettertijd verdwijnen als energiebron in gebouwen. Wat zijn de alternatieven?

Op zoek naar producenten en installateurs van verwarmings- en koelingssystemen?
Neem een kijkje bij onze leden! Veel van onze leden hebben ook een diepgaande expertise in de andere facetten van passiefbouw.

Warmtepomp

Om een cv-ketel te vervangen, is een warmtepomp aanbevolen. Er bestaat een brede waaier van types. De volledig elektrische warmtepomp is de meest klimaatvriendelijke en toekomstbestendige. Hierbij is het immers mogelijk om uitsluitend van hernieuwbare energie gebruik te maken.

Isolatie helpt eveneens om een gebouw koel te houden. Daarnaast kunnen zonneschermen, nachtkoeling en groendaken de zonnewarmte weren. Is het nodig om toch aanvullend te koelen? Ook hier kunnen sommige types warmtepompen helpen. Geothermische warmtepompen kunnen in de zomer de koelte uit de bodem (gemiddeld 12°C) afgeven in het gebouw. Lucht-luchtwarmtepompen zijn airco's die niet alleen kunnen koelen maar ook kunnen verwarmen. Omkeerbare lucht-waterwarmtepompen kunnen actief koelen. Noteer dat in al deze gevallen het elektriciteitsgebruik stijgt, waarbij een geothermische warmtepomp met passieve koeling met stip het zuinigst is. Opwarming vermijden door schaduwdoeken, screens enzovoorts is veel interessanter.

Goede overzichten over de mogelijkheden van warmtepompen vind je op:

Opleiding Warmtepompen
Kunnen warmtepompen fossiele gebouwverwarming vervangen? Hoe integreer je een warmtepomp in een renovatie? Wat zijn de voor- en nadelen van elk type en hoe werken ze? In deze nieuwe opleiding krijg je antwoord op al je vragen, met tal van praktijkvoorbeelden.

Zonneboiler

Water kan je ook opwarmen met een zonneboiler. Er bestaan zelfs combi-zonneboilers die warm water voor lage-temperatuurverwarming leveren. Een naverwarmingssysteem zorgt ervoor dat op momenten zonder of te weinig zon het gewone verwarmingssysteem bijspringt om de gewenste watertemperatuur te leveren.

Douchewarmtewisselaars

Merk op dat bij gebruik van sanitair warm water veel kostbare warmte naar de riolering loopt. Het is zeer nuttig douchewarmtewisselaars te voorzien. Het zijn eenvoudige en onderhoudsarme systemen die warmte uit het gebruikte douchewater recupereren, zodat er minder warm water moet toegevoegd worden om eenzelfde douchecomfort te bekomen. Meer informatie vind je hier.

Wil jij graag meer informatie of advies rond passiefbouw?
Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.