De warmtepompboiler wordt interessanter dan ooit

Goed nieuws voor iedereen die de aanschaf van een warmtepompboiler overweegt om de energierekening te drukken. De Vlaamse regering heeft op 27 oktober namelijk beslist om de premie voor warmtepompboilers te verdubbelen van 450 naar 900 euro.

De warmtepompboiler wordt interessanter dan ooit
Bron: marquiz.be

De subsidies voor thuisbatterijen worden dan weer versneld stopgezet. Wist je dat, als je zonnepanelen hebt, je een warmtepompboiler ook kan gebruiken als thermische batterij?

Om het water voor bad, douche en keuken te verwarmen, is een warmtepompboiler sowieso een verstandige keuze voor je energierekening. Nu de energieprijzen de pan uit swingen zelfs meer dan ooit. Een warmtepompboiler verwarmt je sanitair water door tot drie vierde energie te onttrekken aan de lucht rondom. Doordat hij zo weinig stroom nodig heeft —die je dan nog kan opwekken met je zonnepanelen — , is een warmtepompboiler een heel slimme keuze voor elk type van huishouden. Zo kan je je sanitair water tot 75% goedkoper verwarmen.

Zeker een oude elektrische boiler is een grote energievreter. Een gezin van 4 personen waarvan elk gemiddeld 50 liter sanitair water per dag verwarmt met een elektrische boiler, verbruikt gemiddeld 3.577 kWh/jaar aan warmwaterverwarming. Aan de huidige elektriciteitstarieven van 0,70 euro/kWh komt dit neer op een bedrag van 2.503,90 euro. Met een warmtepompboiler kan je hierop flink wat besparen. Een warmtepompboiler van 200 liter verbruikt slechts 894,25 kWh/jaar. Dat komt overeen met een jaarlijkse energiekost van 625,98 euro en dus een besparing van maar liefst 1.877,92 euro/jaar*.

Warmtepompboiler 200 l Klassieke elektrische boiler 200 l
Jaarlijks verbruik* 894,25 kWh/jaar 3577 kWh/jaar
Jaarlijkse energiekost* € 625,98 € 2503,90
Jaarlijkse besparing energiekost* € 1877,92

* Deze vergelijking is indicatief en afhankelijk van de verbruiker. Hier vergeleken we een elektrische boiler van 200 l met een rendement van 95% en een warmtepompboiler met een inhoud van 200 l en een maximale besparing van 75%, gingen we uit van een gezin van 4 personen en een gemiddeld verbruik van SWW van 50 l per persoon per dag dat opgewarmd wordt van 10 tot 50 °C, en berekenden we de elektriciteitsprijs aan € 0,70/kWh (tarief d.d. oktober 2022).

Nog sneller terugverdiend dankzij verdubbeling premie

De warmtepompboiler is een technologie die lange tijd te weinig aandacht kreeg, heeft de Vlaamse regering ingezien. Daarom werd al eerder dit jaar beslist om de premie voor warmtepompboilers te verhogen van 300 naar 450 euro voor de hoogste en middelste inkomsenscategorieën en naar 540 euro voor de laagste inkomenscategorie eigenaars-bewoners of eigenaars die via een sociaal verhuurkantoor verhuren. Deze steun werd zopas nog eens verdubbeld naar respectievelijk 900 en 1.080 euro voor installaties met eindfactuur sinds 1 juli 2022.

De aankoopprijs van een warmtepompboiler van 200 liter bedraagt ongeveer 2.550 euro, de installatie ervan kost ongeveer 800 euro. Als we alleen de meerprijs van aankoop en installatie in rekening brengen ten opzichte van de aankoop- en installatieprijs van een klassieke elektrische boiler bedraagt de meerprijs van een warmtepompboiler ongeveer 1.705 euro, aankoop en installatie samen, excl. btw. Dankzij de premie van minimum 900 euro, die je dus niet krijgt voor een klassieke boiler op gas, stookolie of elektriciteit, komt dit neer op slechts 805 euro extra, die je door de fors lagere verbruikskosten snel terugverdient.

Warmtepompboiler 200 l Klassieke elektrische boiler 200 l
Aankoopprijs (brutoprijs, excl. btw) +/- € 2550 +/- € 1295
Installatie (inc. montagekosten & toebehoren aan brutoprijs, excl. btw) +/- € 800 +/- € 350
Meerkost aankoop & installatie (excl. btw) +/- € 1705
Premies Vlaams Gewest: - € 900 (minimum) - € 0
Meerprijs investering (excl. btw) +/- € 805

Zonnepanelen? Gebruik een warmtepompboiler als thermische batterij

Vermits een warmtepompboiler zijn energie tot drie vierde uit de buitenlucht haalt, heb je drie keer minder elektriciteit nodig om je sanitair water op te warmen dan met een klassieke elektrische boiler. Heb je fotovoltaïsche zonnepanelen? Dan kan de besparing nog groter zijn. Want dan kan de warmtepompboiler voor de weinige elektriciteit die hij nodig heeft, werken op de zonnestroom die je zelf hebt opgewekt.

De nieuwste smart grid ready-warmtepompboilers die aan zonnepanelen worden gekoppeld, kunnen bovendien fungeren als thermische batterij. Dat doen ze door, op het moment dat je zonnepanelen het meeste elektriciteit produceren, de zonnestroom maximaal om te zetten in warmte en deze warmte te bufferen tot op het moment dat je ze wil gebruiken, bijvoorbeeld voor een bad of douche. Dat is extra interessant nu de Vlaamse Regering beslist heeft om de premies voor thuisbatterijen versneld af te schaffen vanaf 31 maart 2023.

Bereken jouw besparing

Benieuwd hoeveel geld en CO2 je bespaart wanneer je je boiler vervangt door een warmtepompboiler, en op welke premies je dan recht hebt?

Dat kan met de warmtepompboilerwinstcalculator op www.SOSEnergieFactuur. Atlantic, marktleider in warmtepompboilers, heeft deze speciaal ontwikkeld voor iedereen die op een slimme en duurzame manier komaf wil maken met de hoge energiefactuur.

Heb je zonnepanelen? Neem dan zeker een kijkje op www.VanZonneStroomnaarZonneWarmte.be, de website over warmtepompboilers die werd geconcipieerd voor eigenaars van zonnepanelen die de aanschaf van een warmtepompboiler overwegen.

Meer info

www.SOSEnergiefactuur.be
www.VanZonneStroomnaarZonneWarmte.be

Opleiding Warmtepompen
De opleiding richt zich tot architecten, EPB-verslaggevers, renovatiecoaches, aannemers en geïnteresseerde particulieren. Ze biedt een breed spectrum van gedetailleerde informatie over warmtepompen, zonder diep in te gaan op berekening en dimensionering.Ze informeert en geeft handvatten om binnen he…