Triodos lanceert hypotheeklening voor biobased woningen

Triodos Bank is de eerste kredietverstrekker die in Nederland een hypotheek aanbiedt waarbij de rente is gerelateerd aan de materialenkeuze voor het gebouw. Bedoeling van de bank is om de huizenmarkt te verduurzamen.

Triodos lanceert hypotheeklening voor biobased woningen
Photo by Sandy Millar / Unsplash

De biobased hypothecaire lening van Triodos biedt leners een extra lage interest voor het kopen of bouwen van een biobased huis. Zo biedt de bank een alternatief voor koolstofintensieve materialen als beton, staal en rotswol en wil het financiële prikkels geven aan het gebruik van hout, stro, vlas en zelfs schimmels.

Volgens Jeroen Pels, directeur hypotheken van Triodos, is het absoluut nodig radicaal andere bouwmethodes en financieringsvormen te ontwikkelen als we de klimaatdoelen willen bereiken. De conventionele bouw berust voornamelijk op staal en beton, waarvan de productie 17 procent beslaat van de wereldwijde CO2-uitstoot. Bovendien zijn deze materialen moeilijk circulair toe te passen. Natuurlijke materialen leiden ook tot gezondere en meer comfortabele woonomgevingen volgens Pels.

MilieuPrestatie Gebouwen en alternatief rekenmodel

Om de korting op de rentetarieven toe te kennen, kijkt Triodos naar het MPG-label. Hoe lager de MPG-waarde, hoe duurzamer het gebouw. Ook wanneer de MPG-waarde hoger is dan een bepaalde drempel en het om houtbouw gaat, is het mogelijk om in gesprek te gaan met de bank en te kijken of de woning als biobased kan worden aangemerkt.

Triodos meent namelijk dat de huidige berekeningsmethodes en MPG-normen onvoldoende rekening houden met het vermogen van hout om CO2 te binden. Daarom heeft Triodos samen met Alba Concepts (mede-oprichter van de Gideon-beweging) een alternatief rekenmodel ontwikkeld voor huizen hoofdzakelijk gebouwd met duurzame materialen die meer CO2 opslaan en circulair zijn.

Volgens Norbert Schotte van Alba Concepts zou de huidige berekeningsmethode biobased materialen benadelen omdat de CO2-opslag wordt onderschat door onwaarschijnlijke end-of-life scenario's. Om biobased bouwen toch te stimuleren, werkt Schotte vanuit een koolstofbudget met een target value berekening. "Daarmee lopen we vooruit op de politiek en de noodzakelijke aanpassing van de MPG", zegt hij in een artikel op de Triodos-website.

Biobased en natuurinclusief als norm

Triodos Bank hoopt dat haar keuze voor biobased wordt gevolgd. De normen en rekenmodellen zijn nog niet perfect gepreciseerd, maar dit was eveneens het geval bij de introductie van energielabels. Binnen tien jaar is biogebaseerd, natuurinclusief bouwen de standaard volgens Jeroen Pels van Triodos Bank.