Superieure ventilatie met warmteterugwinning

Omdat passiefgebouwen zeer goed luchtdicht zijn, is een goed ontworpen ventilatiesysteem een absolute noodzaak. De luchtkwaliteit heeft een grote invloed op hoe comfortabel gebruikers zich voelen in het gebouw.

Superieure ventilatie met warmteterugwinning
"Ventilatie" - AI artwork door Dries Luyten

Koude tocht en vieze luchtjes zijn verre van aangenaam. Maar ook het aanvoeren van frisse gefilterde lucht en het afvoeren van ongezonde, geurloze polluenten of luchtgedragen virale partikels heeft een grote invloed op ons welzijn.

Mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning

In passiefbouw zal altijd een mechanisch ventilatiesysteem geïntegreerd zijn dat voor de benodigde ventilatie zorgt. Om de warmteverliezen te beperken bij het afvoeren van de binnenlucht, bevatten ventilatiesystemen in passiefgebouwen warmtewisselaars. In een warmtewisselaar wordt de warmte van de afgevoerde lucht gebruikt om de aanvoerlucht op te warmen. Dit proces verloopt zeer efficiënt, met typische rendementen van 75 à 90 procent. In warme periodes kan de warmteterugwinning worden uitgeschakeld door een bypass te activeren, zodat het gebouw niet overdreven opwarmt.

Op zoek naar een producent, verdeler of plaatser actief in ventilatie?
Neem een kijkje bij onze leden! Veel van onze leden hebben ook een diepgaande expertise in de andere facetten van passiefbouw.

Bij heel hete buitentemperaturen kan de afvoerlucht tot een zekere hoogte de temperatuur van de aanvoerlucht verlagen. Een goed overzicht van de ventilatiesystemen vind je hier: https://www.vlaanderen.be/investeren-in-energiebesparing/ventilatiesystemen.

Voorbeeld van ventilatie type D met warmtewisselaar.
Wil jij graag meer informatie of advies rond passiefbouw?
Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.