Place-based Carbon Calculator visualiseert koolstofvoetafdruk volgens woonplaats

Het CREDS (UK), Centre for Research into Energy Demand Solutions, heeft een knappe 'Place-Based Carbon Calculator' online geplaatst die de gemiddelde carbon footprint per persoon in Engeland visualiseert per LSOA.

Place-based Carbon Calculator visualiseert koolstofvoetafdruk  
volgens woonplaats

Een LSOA is een Lower Super Output Area, een klein statistisch gebied met een populatie van 1500 tot 3000 inwoners.

Een LSOA wordt gedefinieerd vanuit een brede set van data en onderzoek en geeft een representatief beeld van carbon footprints en hun geografische verschillen in het land. De calculator is bedoeld om gemeenten en beleidsmakers te helpen begrijpen waar hun voetafdruk vandaan komt en hoe ze die voetafdruk kunnen verlichten.

Door op de kaart combinaties te maken van gebieden en het zichtbaar maken van layers met bijvoorbeeld EPC-scores, transportkeuzes, woon-werkafstanden, emissies per verwarmingstype, elektriciteitsgebruik enzovoorts wordt het mogelijk verbanden te zoeken en patronen in beeld te brengen.

Bij doorklikken op een gebied verschijnt een overzicht met indicatoren voor de gebouwde omgeving, EPC, transport, consumptie en de algemene context. Uiteraard blijven binnen een bepaalde LSOA grote variaties in koolstofvoetafdruk mogelijk van persoon tot persoon.

Berekening op basis van consumptie

Deze tool kijkt naar de consument om de CO2-voetafdruk te bepalen. We kijken dus naar de uitstoot die de consument veroorzaakt door een goed of dienst te gebruiken. Als je bijvoorbeeld een nieuwe computer uit China hebt gekocht die daar is geproduceerd, dan tellen die Chinese emissies en het transport naar de consument mee voor het bepalen van de CO2-voetafdruk.

Zeker de moeite waard om even te bekijken:

Place-based carbon calculator
An interactive map showing the carbon footprint of each neighbourhood in England