Pixii in VRT-Journaal - Zonwering: hét middel om het binnen koel te houden

Pixii en de VRT-journalisten gingen samen op bezoek bij Astrid en Bart in Sint-Niklaas: zij bouwden een energieneutrale passiefwoning die door ons werd gecertificeerd. De buitenzonwering zorgt ervoor dat het binnen aangenaam vertoeven is!

Pixii in VRT-Journaal - Zonwering: hét middel om het binnen koel te houden

Tijdens deze hittedagen houden zowel Pixii als professor Bert Blocken een pleidooi voor zonwering.

VIDEO: in het VRT Journaal bezoeken we samen het passiefhuis van Astrid en Bart. Herbekijk hier!

Onze mening over zonwering? Zonwering is ook in ons klimaat nog steeds een van de meest effectieve middelen om de warmte buiten te houden. Je kan ook de koelte vanuit de grond in je woning binnenbrengen via geothermische boringen, maar dat vraagt nog steeds een minimum aan energie. Zonwerende films en zonwerend glas helpen een klein beetje, maar in de winter zorgen die dan weer voor het probleem dat de zon de woning niet kan opwarmen. Airco en warmtepompen omkeren tot koelmachines, zijn ook uit den boze omdat dat echte energievreters zijn. Airco's stoten zoveel warmte uit dat ze het broeikaseffect net in de hand werken. Wie tijdens hittedagen al eens in New York rondliep, weet wat voor een bizar effect dit heeft: je maakt het binnen koel om het buiten warmer te maken, maar doordat iedereen in de stad dat doet, wordt het buiten nog warmer. Met het gevolg dat iedereen nog meer de airco gebruikt, wat nog meer energie vraagt. Gebouwen zijn nu al voor een groot deel verantwoordelijk voor ons energieverbruik: wereldwijd wordt 20 procent van de elektriciteit gebruikt voor koeling en dat neemt jaar na jaar toe.

Trio van temperatuur, ontwerp, gebruik
Trouwens als woningen bij ons in België goed zijn ontworpen, hebben ze strikt gezien geen airconditioning nodig. Een airco installeren is een beetje zoals wanneer je ziek bent en de symptomen in plaats van de oorzaken aanpakt. Geen goed idee dus.

Zeer goed isoleren en passief en energieneutraal bouwen zorgt er zeker niet voor dat je woning warmer is in de zomer, maar dat wil niet zeggen dat je de zon niet binnenhaalt. En dat is net waar het allemaal om draait: de zon buitenhouden. Buitenzonwering is dé oplossing. Automatische zonwering krijgt dan nog de voorkeur, want er zijn drie factoren die bepalen hoe warm het in huis is: de buitentemperatuur, het ontwerp van je gebouw en de manier waarop je de woning gebruikt. Als je tijdens een hete dag je screens naar beneden vergeet te doen, dan warmt je huis natuurlijk wel op. En eens die hitte in de vloeren en muren gevangen zit, krijg je die niet zo gemakkelijk meer buiten. Onthoud dat je bij een volgende warme periode best al vóór dat die hittegolf in ons land is de ramen 's nachts openzet en de zonwering overdag zijn werk laat doen!

Professor Bert Blocken werd hierover geïnterviewd op Radio 1. Herbeluister hier het fragment.