Isolatie zonder koudebruggen en isolerende beglazing van topniveau

Het isolatieniveau van passiefgebouwen hangt af van het klimaat, de vorm en de oriëntatie maar zal altijd zeer hoog zijn en wellicht de wettelijke eisen meestal overtreffen.

Isolatie zonder koudebruggen en isolerende beglazing van topniveau
"Huis met muren van schaapsvacht." AI artwork door Dries Luyten

Ook bouwelementen als ramen en deuren dragen bij tot de totale isolatiegraad. Koudebruggen (thermische bruggen, bouwknopen …) dienen uiteraard te worden vermeden en bij renovatie grondig worden aangepakt. De geïsoleerde gebouwschil moet overal volledig doorlopen in een passiefgebouw.

Isolatiematerialen 'werken' omdat ze weinig warmte transporteren tussen twee zijden. Warmte kan zich verplaatsen op drie manieren: geleiding (conductie), straling (radiatie) en stroming (convectie). Isolatiematerialen kenmerken zich door een zeer lage geleiding (uitgedrukt in de warmtegeleidingscoëfficiënt of lambda-waarde).

De mate waarin een materiaal isoleert, hangt af van zijn fysische eigenschappen. XPS- en EPS-platen halen uitstekende isolatiewaarden en zijn recyclebaar. Zeer goed isolerende Resol, PUR- en PIR-platen bestaan uit een 3D-schuimstructuur gevuld met gas dat beter isoleert dan gewone lucht. Daardoor kunnen ze met geringere diktes isolatiewaarden realiseren die met bio-ecologische isolatiematerialen pas mogelijk zijn bij grotere diktes. Bio-ecologische materialen hebben echter een veel lagere koolstofvoetafdruk waardoor het gemakkelijker is om naar koolstofneutraliteit te streven.

Vacuümmaterialen zijn innovatieve isolatiematerialen die nog veel betere prestaties neerzetten qua warmtegeleiding. Dat maakt ze zeer interessant voor renovatieprojecten waarin met geringe isolatiediktes moet worden gewerkt.

Op zoek naar een producent, verdeler of plaatser actief in isolatie en beglazing?
Neem een kijkje bij onze leden! Veel van onze leden hebben ook een diepgaande expertise in de andere facetten van passiefbouw.

Binnenisolatie

Isoleren langs de buitenzijde is altijd de beste optie, maar soms onmogelijk. Denk aan beschermde gebouwen, appartementen in grotere gehelen enzovoorts. Binnenisolatie is dan een alternatief en zeker te verkiezen boven niet isoleren. Maar langs binnen isoleren is delicaat en houdt risico's in. Wie hiervoor kiest moet zich grondig informeren:

Muurisolatie
Zonder extra isolatiemateriaal in de muren zijn uw buitenmuren onvoldoende geïsoleerd. Er zijn verschillende manieren om buitenmuren na te isoleren: in de spouwmuur of langs de binnen- of buitenzijde van de muur.

Isolerende beglazing van topniveau

Beglazing in passiefgebouwen moet heel goed presteren om de passief-eis qua netto-energiebehoefte te behalen. Dat maakt ze duurder dan standaardoplossingen, maar daarvoor krijgen gebruikers van passiefgebouwen veel comfort voor terug. Er is geen koude- of tochtgevoel in de nabijheid van de beglazing.

Meer informatie over beglazing vind je hier:

Enkel, dubbel of drievoudig glas? | Ecobouwers

Meer informatie

Isoleren kan je vanuit verschillende invalshoeken bekijken, zoals de onderdelen van het gebouw, de verschillende soorten isolatie en het belang van een correcte plaatsing. Een goed overzicht over isolatie in al zijn aspecten is hier te vinden:

Isolatie en luchtdichtheid
De eerste stap naar een energiezuinige woning is goed isoleren.
Wil jij graag meer informatie of advies rond passiefbouw?
Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.