Belangrijke energiebesparingsmaatregel over het hoofd gezien

Verwarming is verantwoordelijk voor zo’n 15% van onze CO2-uitstoot en beslaat een steeds groter deel van de energiefactuur. Duurzame systemen als warmtepompen en isolatie van gebouwen worden warm aanbevolen om onze stookkosten en koolstofemissies te beperken.

Belangrijke energiebesparingsmaatregel over het hoofd gezien
Bron: attb.be

Ook een goede inregeling van verwarmingsinstallaties levert een belangrijke energie- en CO2-besparing op, maar daar wordt in België geen aandacht aan geschonken. ATTB, de Belgische vereniging van verwarmingsfabrikanten en -importeurs, wil daar nu verandering in brengen.

90% van alle verwarmingsinstallaties slecht ingeregeld

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 9 op 10 cv-installaties in Europa niet of slecht ‘waterzijdig ingeregeld’ is. Dat heeft niets te maken met de regeling van uw stookketel of warmtepomp maar met de debieten waarmee het verwarmingswater door uw woning stroomt. Bij een slechte inregeling krijgen radiatoren en vloerverwarmingsleidingen dicht bij de ketel of warmtepomp sneller warmte toegevoerd dan de verwarmingselementen veraf, die daardoor trager opwarmen. Bijgevolg moet uw verwarmingsinstallatie langer draaien en moet de temperatuur van uw verwarmingswater hoger zijn om het overal warm te krijgen. Dat jaagt uw energiefactuur onnodig de hoogte in.

Meer informatie vind je op deze pagina.