Akoestiekfabriek zet in op circulariteit

Akoestiekfabriek is ontstaan als spinoff van FIX, een Brusselse renovatiespecialist voor scholen en publieke gebouwen die werkzoekenden met een moeilijk profiel toeleidt naar de reguliere arbeidsmarkt. FIX telt een honderdtal medewerkers.

Akoestiekfabriek zet in op circulariteit
De panelen van Akoestiekfabriek aan het plafond van een klas. Bron: akoestiekfabriek.be

Anders dan FIX richt Akoestiekfabriek zich niet alleen tot kwetsbare profielen. "We geloven dat een goede job zorgt voor een beter leven. We bouwen bewust aan duurzame loopbanen, ook voor mensen die systematisch moeilijker werk vinden", aldus Fien Sanen, projectleider bij Akoestiekfabriek.

"We geloven dat een goede job zorgt voor een beter leven. We bouwen bewust aan duurzame loopbanen, ook voor mensen die systematisch moeilijker werk vinden." - Fien Sanen

Het grootste verschil is misschien wel dat Akoestiekfabriek financieel onafhankelijk is en leeft van de marktwerking. De organisatie wil sociale impact, circulariteit en financiële gezondheid hand in hand laten gaan. De winst wordt opnieuw in de werking geïnvesteerd. Momenteel werken er een vijftal mensen.

Akoestiekfabriek werkt samen met De Meuter, expert in afbraakwerken. Het hergebruikt de rotswolplaten die vaak in valse plafonds verwerkt zitten. "Wij gaan in ons atelier met het gerecupereerde materiaal aan de slag om het te refurbishen tot mooi afgewerkte geluidsisolerende panelen. Zonder onze tussenkomst zou perfect bruikbaar, kwalitatief materiaal gewoon op de afvalberg belanden. Vergeet ook niet dat goede akoestiek een grote invloed kan hebben op welzijn en gezondheid. Scholen en andere organisaties doen er goed aan daar oog voor te hebben. Zo vermijdt men hoofdpijn, concentratieproblemen enzovoorts", legt Fien Sanen uit.

Pixii Opleiding Circulair Bouwen
Kom te weten wat circulair bouwen allemaal inhoudt, waarom het de volgende bouw(r)evolutie is en hoe je zelf circulair kan gaan ontwerpen en bouwen.

Akoestiekfabriek wordt geleid door Eva De Smedt, eveneens directeur van FIX. In een interview in De Tijd (geen paywall) getuigt De Smedt hoe ze de kans kreeg van de raad van bestuur de overstap te maken van een voltijdse naar een deeltijdse baan. ln hetzelfde artikel illustreren Joost en Claudia Callens van Camino, de holding boven Durabrik, hoe deeltijds werken in de bouw een verschil kan maken in de war for talent.

Akoestiekfabriek en FIX kan je vinden in de Sylvain Denayerstraat 51, 1070 Anderlecht.

Home - Akoestiekfabriek
Akoestiekfabriek maakt performante, stijlvolle en betaalbare akoestische oplossingen. Focus op design, circulariteit en lokale arbeid.

©2023 Pixii - Het algemeen auteursrecht is van toepassing op bovenstaand materiaal. Gelieve ons te contacteren indien je onderstaand materiaal wil overnemen buiten de gebruikelijke citatie met bronvermelding.