Passive House Planning Package (PHPP)

De ontwerp- en berekeningstool bij uitstek voor energieneutraal bouwen! Al dan niet in combinatie met Design PH.

Passive House Planning Package (PHPP)
Passiefproject DGO - Phoenix from the flames van Pixii-leden stArchitecten, De Noordboom (Foto: YannickMilpas) en Woning VL van Pixii-leden EA+ Ecologische architecten en ingenieurs en Lab15.

PHPP (PassiefHuis PlanningsPakket) is een ontwerp- en berekeningstool die speciaal werd ontwikkeld met het doel om in de ontwerpfase de energiezuinigheid van het gebouw te bepalen en onderbouwde beslissingen te nemen in functie van de kostenefficiëntie. Certificatie van passieve projecten gebeurt altijd op basis van een PHPP-berekening.

De PHPP-berekening is gebaseerd op Europese normen en legt een karakteristiek energiekengetal vast voor elk uniek gebouw. PHPP berekent de jaarlijkse warmtevraag en de koelbehoefte / oververhittingfrequentie. PHPP is een Excel-rekenblad waar men op een eenvoudige en overzichtelijke wijze alle gebouw- en installatieparameters kan inbrengen, en zo hun effect op het eindverbruik kan evalueren. Het is vooral de hoge graad van nauwkeurigheid waarmee PHPP zich onderscheidt van andere berekeningstools: de energiebalans kan met PHPP worden berekend met een nauwkeurigheid van +/- 0.5kWh!

PHPP10 is de recentste versie van de populaire PHPP-software. In combinatie met de 3D-ontwerptool ‘DesignPH’ wordt efficiënt energetisch ontwerpen een fluitje van een cent. Met deze extra hulp kan je de PHPP-functies eenvoudiger gebruiken. 

Wie PHPP10 en aanverwante tools wil aanschaffen, verwijzen we door naar de online winkel van het Passive House Institute: https://shop.passivehouse.com/en/

U kunt ook een kijkje nemen bij KERN dat PHPP met NZEB combineert, specifiek voor de Nederlandse markt: https://kennisinstituutkern.nl/aanbod/producten/nzeb-tool-phpp/