Collectieve renovatie tot een energiepositieve wijk
In het lokaal energie- en klimaatplan 2.1 slaan Vlaanderen en de lokale besturen de handen in elkaar om de energie- en klimaattransitie waar te maken. Renovatie en hernieuwbare energie op wijkniveau spelen daarin een hoofdrol. Hoe pak je dit aan als lokaal bestuur?
Als onafhankelijk non-profit kenniscentrum kan Pixii/Passiefhuis-Platform je helpen met een gefaseerd traject om de versterkte engagementen uit het LEKP te realiseren.
Wat omvat een adviestraject in de praktijk? We werken op wijkniveau met clusters van identieke woningen. We analyseren één woning binnen een cluster en werken een zeer concreet renovatieadvies uit. Afhankelijk van ambities en budget kan de gemeente zelf bepalen hoeveel verschillende clusters ze wil laten bestuderen. We zeggen duidelijk welke energiebesparende maatregelen het meest succesvol zullen zijn.
Een adviestraject verloopt in drie stappen:
- Verkennend onderzoek
- Informatieverwerking en opstellen renovatieadviezen
- Verdere aanbevelingen en stappenplan
Projectinhoud en -verloop:
Stap 1 Verkennend onderzoek
In een eerste fase leggen we de klemtoon op technische bijstand en ontzorging. We verzamelen alle informatie over de wijk aan de hand van bouwplannen, EPC-attesten, uitgevoerde adviezen enzovoorts. Daarnaast lanceren we een korte bewonersbevraging en bezoeken we de wijk. Desgewenst kunnen we via klimaattafels inwoners informeren over de klimaat- en energietransitie en hoe dit project daarin past.
Stap 2: Informatieverwerking en opstellen renovatieadviezen
Aan de hand van al deze informatie krijgen we een duidelijk beeld van de wijk en de clusters van gelijke woningtypologieën. Vervolgens bepaalt Pixii met de stad of gemeente voor hoeveel clusters van woningen een renovatieadvies nodig is. Aansluitend bezoeken en analyseren we deze woningen. Doel is om vanuit een gedetailleerd renovatieadvies van één woning alle zelfde woningtypes in de wijk aan te pakken.
Bij de overdracht van de opgemaakte renovatieadviezen aan het lokale energiehuis of de gemeente ziet Pixii erop toe zien dat alles duidelijk is voor zowel de bewoner, de gemeente of het energiehuis als voor de uitvoerders van de renovatie.
Pixii zal verder beschikbaar blijven om op afroep bijkomend telefonisch advies te geven aan de gemeente of het energiehuis om de renovatie op de correcte manier te laten verlopen.
Stap 3: Verdere aanbevelingen en stappenplan
Ter afsluiting van het project zal Pixii een overkoepelende aanpak voorstellen rond thema’s als verdichting, ontharding, deelmobiliteit, energiedelen en het opzetten van energiegemeenschappen. Hierbij worden handvaten meegegeven aan de gemeente om zelf aan de slag te gaan voor het energiepositief maken van wijk(en).
Rolverdeling
- Pixii gaat ervan uit dat de gemeente zelf al een wijk op het oog heeft voor collectieve renovatie.
- Indien noodzakelijk zal er een externe partij worden ingeschakeld voor het opstellen van omgevingsvergunningsaanvragen. Binnen deze opdracht vraagt Pixii bij deze externe partij per woning één offerte aan voor het opstellen van de omgevingsvergunningsaanvraag in het Omgevingsloket Vlaanderen. Deze offerte wordt op naam van de woningeigenaar opgemaakt. De kosten hiervoor worden door de woningeigenaar rechtstreeks met de externe partij afgerekend.
Prijs
Na een eerste vrijblijvend gesprek zal Pixii een gedetailleerde offerte opmaken. Ga uit van een prijsvork van 5.000 tot 20.000 euro (ex. btw), afhankelijk van de grootte en gevraagde output.