Warmtepompen

Kunnen warmtepompen fossiele gebouwverwarming vervangen? Hoe integreer je een warmtepomp in een renovatie? Wat zijn de voor- en nadelen van elk type en hoe werken ze? In deze opleiding krijg je antwoord op al je vragen, met tal van praktijkvoorbeelden.

Warmtepompen

Deze opleiding biedt een breed spectrum van gedetailleerde informatie over warmtepompen, zonder diep in te gaan op berekening en dimensionering.

Studieprogramma

Deel 1: Waarom de warmtepomp?

We starten met het schetsen van de ruimere context en geven handvaten om binnen het veranderend energielandschap gefundeerde keuzes te maken tussen de verschillende opties om elektrisch te verwarmen.

Deel 2: Wat is een warmtepomp?

In deel twee gaan we dieper in op de werking en de onderdelen van warmtepompen. 

Deel 3: Soorten warmtepompen

We laten alle mogelijke technologieën rond de warmtepomp aan bod komen, ook wanneer de technologie volgens Pixii niet de ‘best practice’ is. Bepaalde situaties kunnen een specifieke aanpak vragen, waardoor het vooral belangrijk is de mogelijkheden te kennen en per project een volledige afweging te maken.

Deel 4: Parameters 

We gaan dieper in op de parameters die de keuze zullen bepalen. Denk aan akoestiek, ruimte-eis, milieu-impact ... Elke keuze heeft zijn gevolgen. Het is belangrijk om ook de negatieve kanten te belichten. We maken de link met de praktijk en halen voorbeelden aan van waar een specifieke warmtepomptechnologie toegepast werd en wat mogelijke oplossingen zijn.

Deel 5: Tools

We sluiten af met een toelichting over enkele handige tools.

Voor wie?

Architecten, EPB-verslaggevers, renovatiecoaches, aannemers en geïnteresseerde particulieren.

Door wie?

Uldrik Brondeel
Uldrik Brondeel

Uldrik Brondeel is technisch adviseur bij Pixii. Hij is bouwkundig ingenieur van opleiding (HOGent) en heeft als werfleider en schade-expert een ruime ervaring opgedaan in de bouwwereld. Vanuit zijn engineeringachtergrond wil hij meewerken aan de klimaattransitie in de bouw.

🗨️
" De opleiding bracht een goed overzicht van alle beschikbare systemen. Heel praktijkgericht, niet te theoretisch. "

Vrije permanente vorming

Deze opleiding is door het VEKA erkend als vrije permanente vorming voor EPB-verslaggevers en energiedeskundigen type A.

Online Klassikaal
EPB-berekenaars 3u45 4u
Energiedeskundigen Type A 3u45 4u

Kostprijs

Pixii-leden: € 149 (excl. btw)
Niet-leden: € 189 (excl. btw)
AiNB-leden: €170,- (excl. btw)

Verlaag je deelnameprijs

Ledenvoordeel Pixii-leden
Word vandaag nog lid van Pixii en geniet van tal van ledenvoordelen.

kmo-portefeuille
Selecteer bij je aangifte van deze opleiding het thema 'duurzaamheid – energie-efficiëntie’ en geniet van een verhoogd steunpercentage! Kleine ondernemingen krijgen 45% steun, middelgrote ondernemingen krijgen 35% steun via de kmo-portefeuille.

Premie vrije beroepen
Werkgevers of werknemers uit PC336 (vrije beroepen waaronder architecten) ontvangen via Liberform een premie van €60 per dag of €30 per halve dag opleiding.

Gratis voor leerkrachten bouw
Ben je leerkracht in een bouwschool? Dan kan je via onze partner Constructiv gratis aan deze opleiding deelnemen.

Inschrijven

Je kan de opleiding online of klassikaal volgen.

Online (3u45)

Kies voor het online traject en leer waar en wanneer jou het beste past. Vragen stellen over de leerstof is mogelijk en je kan de cursus nadien eenvoudig downloaden voor later gebruik.

🗨️
" De grote brok aan leerstof werd rustig en heel toegankelijk toegelicht dankzij een goede mix van schema's, tabellen, foto's en technische doorsneden uit de praktijk. "

Klassikale opleiding (4u)

Hou je meer van de sociale interactie met je lesgever en medecursisten? Kies dan voor één van onderstaande klassikale opleidingsmomenten.

21/11/2024
Locatie Mundo-A, Antwerpen
Tijdstip 13:00 - 17:30
Inschrijven
💡
Aanvragen als incompany-opleiding
Wensen meerdere collega's of medewerkers in jouw bedrijf of organisatie hun kennis rond deze materie op te krikken? Dan is het wellicht voordeliger om deze als incompany-opleiding aan te vragen. Bovendien kan de opleiding op maat van jullie specifieke noden en wensen bijgestuurd worden. Klik hier voor meer informatie over de voordelen van onze incompany-opleidingen.

Cursusvoorwaarden

Klik verder voor meer informatie over de cursusvoorwaarden.

Andere interessante opleidingen binnen dit thema

Pixii opleiding Geothermie
Vanaf een bepaalde diepte levert de bodem een constante temperatuur. Die eigenschap kunnen we gebruiken in open (koude/warmte-opslag) en gesloten systemen (geothermische warmtepompen) om gebouwen via een warmtewisselaar te verwarmen en te koelen.
Opleiding Ontwerp van warmte- en koelingsprocessen voor energiezuinige gebouwen
Leer optimale warmte- en koelingsprocessen voor energiezuinige gebouwen ontwerpen.
Opleiding Hernieuwbare energietechnieken van eengezinswoningen
Leer meer over de verschillende beschikbare energieproductie- en distributiesystemen voor zeer energiezuinige woningen.