Boorvelden dimensioneren

Leer boorvelden/BEO-velden dimensioneren met behulp van GHEtool.

Boorvelden dimensioneren
Foto van het BEO-veld van ’t Centrum, het circulair kantoorgebouw op Kamp C. Copyright KampC.

Een correct gedimensioneerd boorveld is essentieel voor een optimaal functionerende geothermische installatie. Na deze opleiding kan je zelf aan de slag met GHEtool PRO, een applicatie voor de dimensionering ervan.

Studieprogramma

Deel 1

Dit eerste deel (tussen 1u en 1u30) zal hoofdzakelijk theoretisch zijn: wat is het thermisch gedrag van boorvelden? Wat leert ons dit over het ontwerp? Waar moeten we rekening mee houden? Wat zegt de Belgische (en Nederlandse) wetgeving hierover?

Deel 2

Het tweede deel is meer interactief aan de hand van GHEtool PRO. Hier is het de bedoeling om de theoretische effecten die we bespraken, ook effectief te ervaren aan de hand van enkele casestudies. Eén case zou gaan over het algemeen ontwerp van boorvelden (wat is de sensitiviteit van enkele ontwerpparameters?) en een tweede case zou gaan over hoe we thermische interferentie tussen verschillende boorvelden kunnen meenemen (gebaseerd op het Nederlandse model). Dit interactieve deel zou 2u30-3u in beslag nemen, zodat er voldoende ruimte is voor discussie en vragen. 

Na de opleiding worden alle hand-outs alsook de modeloplossingen van de verschillende oefeningen ter beschikking gesteld.

Voor wie?

Architecten, EPB-verslaggevers, renovatiecoaches, aannemers en geïnteresseerde particulieren.

Door wie?

Wouter Peere is bestuurder van Enead (energieadvies) bv, een onderneming die gespecialiseerd is in het verlenen van high-level energieadvies aan boorfirma's, studiebureau's, bedrijven en overheden, met een specifieke focus op duurzame verwarming en koeling en geothermie. Daarnaast is hij de oprichter van en ontwikkelaar achter GHEtool PRO en GHEtool OS voor het dimensioneren van boorvelden.

Vrije permanente vorming (in aanvraag)

Deze opleiding is aangevraagd bij het VEKA als vrije permanente vorming voor EPB-verslaggevers.

EPB-berekenaars 4u00
Energiedeskundigen Type A nvt

Kostprijs

Pixii-leden: € 149 (excl. btw)
Niet-leden: € 189 (excl. btw)
AiNB-leden: €170,- (excl. btw)

Verlaag je deelnameprijs

Ledenvoordeel Pixii-leden
Word vandaag nog lid van Pixii en geniet van tal van ledenvoordelen.

kmo-portefeuille
Selecteer bij je aangifte van deze opleiding het thema 'duurzaamheid – energie-efficiëntie’ en geniet van een verhoogd steunpercentage! Kleine ondernemingen krijgen 45% steun, middelgrote ondernemingen krijgen 35% steun via de kmo-portefeuille.

Premie vrije beroepen
Werkgevers of werknemers uit PC336 (vrije beroepen waaronder architecten) ontvangen via Liberform een premie van €60 per dag of €30 per halve dag opleiding.

Gratis voor leerkrachten bouw
Ben je leerkracht in een bouwschool? Dan kan je via onze partner Constructiv gratis aan deze opleiding deelnemen.

Inschrijven

19/11/2024
Locatie Mundo-A, Antwerpen
Tijdstip 13u00-17u00
Inschrijven

Cursusvoorwaarden

Klik verder voor meer informatie over de cursusvoorwaarden.

Andere interessante opleidingen binnen dit thema

Opleiding Warmtepompen
Kunnen warmtepompen fossiele gebouwverwarming vervangen? Hoe integreer je een warmtepomp in een renovatie? Wat zijn de voor- en nadelen van elk type en hoe werken ze? In deze nieuwe opleiding krijg je antwoord op al je vragen, met tal van praktijkvoorbeelden.
Pixii opleiding Geothermie
Vanaf een bepaalde diepte levert de bodem een constante temperatuur. Die eigenschap kunnen we gebruiken in open (koude/warmte-opslag) en gesloten systemen (geothermische warmtepompen) om gebouwen via een warmtewisselaar te verwarmen en te koelen.
Opleiding Ontwerp van warmte- en koelingsprocessen voor energiezuinige gebouwen
Leer optimale warmte- en koelingsprocessen voor energiezuinige gebouwen ontwerpen.