"Goede gevelisolatie haalt primair energiegebruik sterk naar beneden"
Warmtebehoud in een gebouw begint bij de kwaliteit van de bouwschil. Al de rest volgt daaruit. Sto, producent van gevelisolatiesystemen, blijft de thermische prestaties van zijn systemen verbeteren, maar onderzoekt tegelijk hoe fossiele componenten in producten kunnen worden afgebouwd of vervangen.
Alain Verhoeven, business product manager van Sto, geeft tekst en uitleg bij de toekomstvisie van Sto.
Corona blijft wegen op de wereldeconomie, energieprijzen exploderen, de vrees voor langdurige inflatie of zelfs stagflatie groeit. Hoe ervaren jullie dat?
Begin 2021 was de algemene teneur dat we naar een stabilisatie van de markten zouden gaan, maar helaas is de situatie nu verre van normaal. Het is een probleem met veel facetten. We zien leveranciers die hun productie niet willen opdrijven omwille van de dure energie of een tekort aan grondstoffen. Neem daarbij het capaciteitsprobleem in de mondiale logistieke keten. Het internationaal containertransport is totaal ontregeld. Dan is er ook de concurrentie uit Azië, waar veel vraag is naar grondstoffen die wij gebruiken. Onze aankoopafdeling volgt dit op de voet op, maar voor de eerste helft van 2022 verwachten we geen verbeteringen. De malaise zal waarschijnlijk nog een tijd aanhouden.
Op klimaatvlak zien we wel beweging, met bijvoorbeeld de strenger wordende EPC-eisen en de verwachte energetische renovatieplicht op Vlaams niveau.
Alles wat duurzaamheid ten goede komt juichen wij toe. Onze producten dragen daar ook enorm toe bij. Ik maak graag de vergelijking met een winterjas. Zelfs al heb je een kwalitatieve jas, wat voel je als hij niet goed sluit? De volledige bouwschil moet goed en luchtdicht worden ingepakt.
Mensen beseffen onvoldoende hoe fundamenteel een goede gevelisolatie de primaire energiebehoefte naar beneden haalt, wat het comfort enorm verhoogt en grote besparingen oplevert. Maar we zien nog altijd aanbevelingen over spouwisolatie van drie of vier centimeter, aandacht voor het dak en HR-beglazing ... zulke zaken zijn uiteraard nodig, maar veel te weinig ambitieus. Het nieuwe klimaatplan is een gemiste kans.
Die renovatiegolf voor de Belgische woningen is een gigantische operatie. Is dat allemaal haalbaar?
Het knelpunt is de uitvoerbaarheid en dan nog eens de kwaliteit van de uitvoering. We hebben veel te weinig vakmensen en ook in het buitenland zijn er tekorten, dus je kan niet zomaar vaklieden laten overkomen. Dat ervaren we zelf in de praktijk. Daarnaast is controle op de uitvoeringskwaliteit een groot pijnpunt. Daar verbetering in aanbrengen is echter niet evident. Een controleur maakt ook maar een momentopname van de uitvoeringskwaliteit, je weet nooit wat er een paar uur later gebeurt of wordt nagelaten. Voor Sto is het een bewuste strategische keuze om zonder groothandelaren te werken en rechtstreeks in contact te staan met de aannemer-uitvoerder. Wij geven ook veel opleidingen aan onze uitvoerders en zij vertellen ons waar er verbeterpunten zijn, we krijgen constant feedback.
Het blijft een uitdaging om voor sommige bouwtoepassingen met minder of geen fossiele grondstoffen te werken. Hoe gaan jullie daar mee om?
We hebben een volledige afdeling die uitsluitend focust op de ontwikkeling van duurzame producten. Begin 2022 lanceren we een nieuwe lijn AimS gevelverf, sierpleister en wapeningsmortel, die we ecologisch geoptimaliseerd hebben. De minerale oliën daarin zijn voor dertig procent vervangen door natuurlijke dennenolie, terwijl de productkwaliteit dezelfde blijft. Die dennenolie is een overvloedig restmateriaal uit de houtindustrie.
We zouden de fossiele componenten volledig kunnen vervangen door natuurlijke componenten, maar dan moet je veel sneller herschilderen. Dat betekent dat er opnieuw vaklieden op locatie moeten komen, meer transport, stellingbouw, materialengebruik, allemaal factoren die ook een energetische voetafdruk hebben. Deze productlijn kreeg het Duitse milieukeurmerk “Blauer Engel”. Op die manier blijven we structureel zoeken naar klimaatgerichte innovaties.
Kan het op termijn haalbaar zijn volledig fossielvrije producten aan te bieden?
Dit moet zeker het streefdoel zijn, maar hiervoor zal er een grote omslag moeten plaatsvinden.
Binnen huidige bouwconcepten en methodes is dit niet realiseerbaar. Deze uitdaging geldt niet enkel voor producenten, ook consumenten moeten andere verwachtingen ontwikkelen tegenover producten en diensten.
Zo heeft Sto reeds in 1985 een minerale steenstrip op de markt gebracht, maar hiervoor was de consument nog niet klaar. Nu lanceren we deze opnieuw in 2022 onder de naam Sto Cleyer B en verwachten we meer acceptatie in de actuele bouwmarkt. De steenstrip heeft de look en feel van een traditionele gevelsteen, maar is dunner en lichter. De winst zit vooral in het aanzienlijk lagere energieverbruik bij productie. Een combinatie van minder en andere materialen zal op korte termijn al veel verschil maken.
Doen jullie concrete inspanningen wat betreft circulariteit in de bouw?
Waar mogelijk spelen we daar maximaal op in. Vanuit onze positie is dit echter een beperktere denkpiste. Sto bekijkt actueel hoe we naast snijresten meer materiaal kunnen hergebruiken in nieuwe isolatie. Andere componenten in een gevelisolatiesysteem zijn moeilijker te recupereren. Daarom streven we naar minimaal materialengebruik. Maar in het geventileerde Sto Ventec maken we bijvoorbeeld al gebruik van gerecycleerd glasgranulaat om de dragerplaat te produceren.
©2023 Pixii - Het algemeen auteursrecht is van toepassing op bovenstaand materiaal. Gelieve ons te contacteren indien je onderstaand materiaal wil overnemen buiten de gebruikelijke citatie met bronvermelding.