Expert Day CO2-mitigatie en -opslag in de bouw
CO2 is niet alleen de koolstofdioxide die als broeikasgas een aanjager is van de klimaatopwarming. Het kan ook een basisgrondstof zijn voor de productie van bouwmaterialen, brandstoffen en tal van andere toepassingen.
We kunnen CO2-emissies afvangen en opslaan of gebruiken, wat zich laat samenvatten in het acroniem CCUS (carbon capture, usage and storage). Innoverende CCUS-industrieën verrijzen op vroegere brownfields in binnen- en buitenland. CO2 kan een bindmiddel zijn in tegels, dakpannen, bouwstenen enzovoorts. Het biedt een alternatief voor cement waarvan de productie een enorme carbon footprint heeft.
Of laten we het aan de natuur over? Planten, en in de bouwsector denken we dan met name aan bomen uit duurzaam bosbeheer en snelgroeiende grassoorten als bamboe, zijn excellente CO2-afvangers. Via fotosynthese zetten ze de CO2-molecule om in hout en vezelrijke stengels. Houtbouw kan de verduurzaming van de bouw sterk bevorderen.
Koolstofneutraliteit nastreven is bovendien een boeiende uitdaging voor de ingenieurswetenschappen. Zie de toenemende pleidooien om CO2-bugettering in te voeren. Hoe gaan we de invloed van het ontwerp en materialengebruik correct berekenen? Hoe evolueren rekentools als TOTEM en de koppeling met LCA?
Schrijf je nu in voor deze Expert Day en je bent helemaal up to date over de opties die openliggen. En uiteraard zorgen we ervoor dat je ruim de tijd hebt om te netwerken en bij te praten met collega's op een aangename locatie.
Op het programma
08:30 Onthaal met een drankje
09:00 Openingswoord Pixii + voorstelling project
09:15 Carbon Based Design in de bouw
Hoe ontwerp je als architect of ingenieur op basis van koolstofemissies? Hoe kwantificeer je materiaalgebonden emissies en met welke tools kan je de CO2-impact bepalen? Martin Sobota van Cityförster architecture + urbanism is co-auteur van het bijzonder boeiende rapport ‘Carbon Based Design’. Hij legt ons uit met welke ontwerpstrategieën de gebouwde omgeving als groot deel van het probleem een groot deel van de oplossing kan worden.
10:00 Hoe concreet de CO2-impact van gebouwen verlagen
De milieu-impact van onze gebouwen verlagen... Iedereen akkoord! Maar hoe begin je daar aan? Lisa Wastiels van WTCB toont hoe je met LCA en aan de slag kan gaan in de praktijk. Ze gaat in digitale tools en aangewezen strategieën om de impact van bouwprojecten te verlagen.
10:45 Pauze
11:15 Project Zinneke: Pilootproject voor het hergebruik van bouwmaterialen in een openbare aanbesteding
Vzw Zinneke kreeg een leegstaande drukkerij om er ateliers in onder te brengen. Zinneke startte een renovatie die focust op materialenhergebruik en co-creatief ontwerp. Samen met Rotor en Matriciel ontwierp Ouest Architectuur een project dat radicaal start vanuit het bestaande gebouw. Jan Haerens (Ouest Architectuur) gaat in op het project, de hergebruikmaterialen, en de opportuniteiten in openbare aanbestedingen.
12:00 De toekomst van TOTEM
TOTEM [Tool to Optimise the Total Environmental impact of Materials] is software om de milieu-impact van gebouwen te objectiveren en te verminderen. Elke Meex van OVAM legt uit wat de voordelen zijn van TOTEM, welke plaats Environmental Product Declarations in TOTEM krijgen en hoe de tool zal evolueren.
12:45 Lunch (vlees/veggie/vegan)
We voorzien een broodjeslunch met ook heerlijke vegetarische en veganistische opties!
13:45 Wat is het interessantst vanuit milieuoogpunt: renoveren of heropbouwen?
Renoveren of heropbouwen? Meestal is renovatie het beste om de CO2-uitstoot van woningen radicaal te verminderen, betogen de twee ingenieurs Judith Haanen & Anneleen Bollé in hun bekroonde masterproef. Renovatie volgens passiefwaarden heeft meestal minder milieu impact dan passiefnieuwbouw.
14:30 CO2-opslag via bio-based bouwen
Architect Piet Kerckhof van architectenbureau Wood Architects is een gepassioneerd man met een missie. Met broeikasgas CO2 als een van de belangrijkste aanjagers van de klimaatopwarming is hout in zijn visie een supermateriaal dat CO2 kan capteren. Ontdek waarom hout de toekomst is!
15:15 Netwerkmoment met hapje en drankje
Na afloop van de sessies voorzien we nog een moment om uitgebreid na te praten bij een hapje en drankje .
Praktisch
Datum en tijdstip
Dinsdag 17 mei 2022
Onthaal met een drankje vanaf 8u30
Aanvang eerste sessie om 9u00
Einde voorzien om 17u00
Locatie
KAVA Congres Centrum
Consciencestraat 41
2018 Antwerpen
Coronamaatregelen?
Het Covid Safe Ticket (CST) werd afgeschaft en het dragen van een mondmasker is niet meer vereist. Alle huidige maatregelen voor Vlaanderen vind je terug op deze pagina.
Permanente vormingsuren VEKA
Deze studiedag levert 4,5u permanente vorming op voor EPB-verslaggevers.
Inschrijven
Kostprijs (vrijgesteld van btw)
Pixii-leden: € 180
Niet-leden: € 225
Kmo-portefeuille
Geniet 20 tot 30% korting op de opleidingsprijs via de kmo-portefeuille.
Aantal uren opleiding = 4,5u
Onderwijs
Elke leerkracht van de afdeling Hout/Bouw van de derde graad kan zich gratis via Constructiv inschrijven.
Cursusvoorwaarden
Klik verder voor meer informatie over de cursusvoorwaarden.