Eindmeet in zicht voor Project ‘Passiefrijhuis in de stad’

Met een ingrijpende verbouwing van het circulaire passiefrijhuis in Mechelen, startdatum verbouwing in 2021, is de einddatum eindelijk in zicht. Als ambitieuze pioniers waren opdrachtgevers Christophe en Karen aan een avontuur begonnen waarvan de reikwijdte moeilijk te vatten was.

Eindmeet in zicht voor Project ‘Passiefrijhuis in de stad’
Bron: TVdS architecten

De combinatie van het hoge ambitieniveau, de coronajaren en de hindernissen als pionier maakten deze case tot een voorbeelddossier voor heel Vlaanderen. Al voor het begin van de werken waren Christophe en Karen zeer goed op de hoogte van circulaire bouwprincipes, bio-ecologische materialen en passiefbouw. Voor Christophe was een gecertificeerde passiefwoning een levensdroom.

Tegelijk wisten ze dat ondersteuning door ervaren partijen een noodzaak is om een dergelijk project tot een goed einde te brengen. Ze slaagden erin om hun project in het kader van de Green Deal Circulair Bouwen te laten begeleiden door Pixii, VIBE, Mosard, UHasselt, Stad Mechelen, OVAM en Vlaanderen Circulair.

Locatie

De opdrachtgevers kozen voor Mechelen omwille van de nabijheid bij hun werk, de stedelijke voorzieningen op loopafstand en het goede gevoel dat ze hebben bij de schaalgrootte van Mechelen. De woning was een eenvoudige rijwoning met vier bouwlagen uit het begin van de 20e eeuw. Die wilden ze voor alle levensfases geschikt maken.

Circulaire principes

Waar mogelijk werden bestaande materialen gerecupereerd. Voor nieuwe constructies werd gekozen voor demonteerbare montage. Dikwijls ging het om een lichte houtskeletbouw, bevestigd aan bestaande muren. Technische installaties werden in opbouw geplaatst.

Een doorsnede van het ontwerp door studenten Niels Geerits, Marlies Kempeneers, Havva Konak, Bo Martens, Emilie Neuteleers en Sofie Truyen als onderdeel van hun geïntegreerde opdracht bouwkunde aan UHasselt. Dit is maar één van de vele ontwerpen die door studenten werd uitgewerkt. Elke groep paste een andere bouwwijze toe op hun ontwerp.

Veel circulaire keuzes werden tijdens het bouwproces gemaakt. De opdrachtgevers gingen dikwijls zelf actief leveranciers contacteren, waardoor originele oplossingen werden gevonden. De trappenproducent wist bijvoorbeeld niet dat zijn product uitermate circulair was, maar de demontabele en aanpasbare opbouw en duurzame materialen waren perfect voor de woning van Christophe en Karen.

Prioriteitenladder

Het bleek uitermate belangrijk dat er een duidelijke beslissingsboom en prioriteitenladder werd gebruikt. Bij pionieren hoort het stelselmatig opnieuw uitleggen van jouw principes, aangezien voor veel partijen het nut van bepaalde ingrepen niet echt duidelijk is. Waarom zou je namelijk een zo klein mogelijke verwarmingseenheid willen plaatsen, als er ook gewerkt kan worden met een centraal en overgedimensioneerd verwarmingssysteem. Het minimum aan technieken dat Christophe en Karen volgens de passiefbouwprincipes maar wilden gebruiken, kon niet bij alle techniekers of fabrikanten op veel begrip rekenen.

3D-modellen

Om de woning van Christophe en Karen op een circulaire manier te ontwerpen, werd er een 3D-scan gemaakt van de bestaande situatie. De eigenaars bedachten nadien zeven scenario’s, die uitgetekend werden in dit 3D-model. Dit liet toe om heel visueel de aanpassingen in de verschillende levensscenario’s te simuleren. Bovendien was zo’n 3D-Bim model een ideale tool om met alle partners digitaal bouwknopen en andere problemen op de werf te bespreken.

Bron: Mosard

Meer info

Passief rijhuis in de stad
Passief rijhuis in de stad
Passief rijhuis in de stad
Welkom! Maak kennis met ons particuliere bouwproject: wij renoveren een rijhuis in Mechelen op duurzame wijze.

De website van de bouwheren.

Wil je graag circulair verbouwen? De projectgroep publiceerde roadmaps gericht op opdrachtgever, architect en aannemer. Als je de roadmaps en een resultaat van het Green Deal Circulair Bouwen project liever op papier wenst te ontvangen, geef ons dan gerust een seintje.

Circulair verbouwproces
Het proces van circulair verbouwen