Eerst de bouwschil bij renovaties?
De bouwschil is en blijft altijd van het grootste belang, maar bij renovaties zou in veel gevallen een warmtepomp kunnen worden geplaatst om het energiesysteem van het gebouw te decarboniseren.
Als pionier in passiefbouw is de kwaliteit van de bouwschil altijd de basis geweest van onze visie op duurzaam koolstofneutraal bouwen. Een bouwschil zonder luchtlekken en thermische bruggen bepaalt de energie die nodig is voor thermisch comfort.
Voor nieuwbouw kan hiermee van bij het ontwerp worden rekening gehouden. Maar bij renovaties ligt de drempel veel hoger. Een ingrijpende energetische renovatie van dak, muren, vloeren, ramen en deuren is voor veel mensen een plan voor vele jaren, indien al haalbaar en vooral betaalbaar. Het aantal ingrijpende renovaties ligt dan ook laag.
Jan Rosenow, medeauteur van de vrij downloadbare paper “Fabric first: is it still the right approach”, stelt in die publicatie dat de bouwschil altijd van het grootste belang is en blijft, maar bij renovaties in veel gevallen een warmtepomp zou kunnen worden geplaatst om het energiesysteem van het gebouw te decarboniseren (de dure elektriciteitsprijzen in België zijn daar geen hulp).
Zijn belangrijkste stelling is dat we zo de transitie aanzienlijk kunnen versnellen. De cijfers in de studie zijn specifiek voor het VK, maar de resultaten zijn breed extrapoleerbaar volgens de auteurs.
Geval per geval bekijken
Zaak is van de mogelijkheden gebouw per gebouw te bekijken en dan te bepalen welke strategie het voordeligst is: “This implies an ‘understanding first’ approach for individual buildings, taking into account the costs and savings for different building types and conditions, but also the needs of occupants for a comfortable and healthy home.’
Duik in de volledige (open access) paper voor details en pik in op de discussie hierover op X.