Demonteerbare bouwmaterialen

Demonteerbare bouwoplossingen zijn een kernelement van circulair bouwen. Wil je met deze vorm van circulair materiaalgebruik aan de slag? In deze opleiding delen we de belangrijkste do’s en don’ts van demonteerbare bouwoplossingen.

Demonteerbare bouwmaterialen
🗓️
26 oktober | KU Leuven Technologiecampus, Gent
💡
Deze opleiding maakt deel uit van de zesdelige opleidingenreeks 'Materiaalkeuze voor bouwen met een positieve impact'. Ga je liever meteen voor een deepdive in de wondere wereld van alternatieve bouwmaterialen? Dan is deze opleidingsreeks je op het lijf geschreven.

In de transitie naar een bouwsector met een positieve impact op de planeet en de samenleving is het materiaalgebruik een belangrijk aandachtspunt. Er is een pak potentieel aanwezig voor een ambitieuzere en duurzamere aanpak. Samen met demonteerbare alternatieven bieden hergebruikte, biobased en natuurlijke bouwmaterialen een oplossing voor de problemen waar conventionele bouwmaterialen mee kampen.

Deze dagopleiding focust op demonteerbare bouwmaterialen. Demonteerbare bouwmaterialen kan je hergebruiken in andere bouwprojecten. Door deze bouwelementen en -materialen opnieuw in te zetten, verleng je de levensduur van het materiaal en verminder je de hoeveelheid afval op bouwwerven. Daarnaast bieden demonteerbare bouwmaterialen flexibiliteit in het ontwerp en de indeling van het gebouw. Door hun makkelijke demontage kunnen gebouwen aangepast worden aan veranderende noden en eisen. Stuk voor stuk belangrijke eigenschappen binnen de transitie naar een circulaire bouweconomie.

In het ochtendgedeelte van deze module focussen we op de belangrijkste eigenschappen van demonteerbaar bouwen. Je komt te weten wat het concreet inhoudt en wat de belangrijkste do’s en don’ts zijn. Ook de positieve impact van demonteerbare bouwmaterialen op het vlak van gezondheid, lokale economie, sociale tewerkstelling, natuur en milieu komt aan bod.

In het namiddaggedeelte ga je dieper in op prefab bouwelementen in een demonteerbare opbouw bij nieuwbouw- en renovatieprojecten. Ook de toepassing van hergebruikte, lokale en natuurlijke materialen in prefab bouwelementen behandelen we in dit luik. Tot slot krijg je meer uitleg over de tool ‘Circulair Gebouwd’ (of ‘Circular Built’) en krijg je een rondleiding in het CBCI Living Lab van de KU Leuven.

Inschrijvingen afgesloten.

Studieprogramma

 • 9u: Ontvangst
 • 9u30-10u15: Introductie
 • 10u15-11u00: Definitie en toepassingen van demonteerbaar bouwen
 • 11u00-11u15: Koffiepauze
 • 11u15-12u30: Impact van demonteerbare materialen op gezondheid, lokale economie, sociale tewerkstelling, milieu en natuur
 • 12u30-13u30: Lunchpauze
 • 13u30-14u30: Laagdrempelig demonteerbaar bouwen bij nieuwbouw- en renovatieprojecten: technische aspecten en aandachtspunten
 • 14u30-15u30: Conclusie
  > Hergebruikte/lokale/natuurlijke materialen toegepast in prefab bouwelementen
  > De impact van demonteerbaar bouwen op de bouwsector
 • 15u30-15u45: Koffiepauze
 • 15u45-16u45: Informatie over tool ‘Circulair Gebouwd’ en bezoek aan CBCI Living Lab KU Leuven (Engels)

Sprekers

 • Yara Helsen (VIBE)
 • Jolien Paeleman (Pixii)
 • Chiara Piccardo (KU Leuven)
 • Nikolaas Martens (Martens Van Caimere Architecten)
 • Nikolaj De Meulder (rofu)
 • Tim Verhetsel (KU Leuven)

Voor wie?

Architecten, ontwerpers, aannemers, ingenieurs, studiebureaus en geïnteresseerde particulieren.

Praktisch

Donderdag 26 oktober 2023
9u30 - 16u45

KU Leuven, Campus Rabot
Gebroeders de Smetstraat 1
9000 Gent

Carpoolen? Klik hier.

Kostprijs

Leden VIBE vzw / Pixii: €300,- (excl. BTW)
Niet-leden: €375,- (excl. BTW)
AiNB-leden: €335,- (excl. BTW)

Inschrijvingen afgesloten.

Verlaag je deelnameprijs

Ledenvoordeel
Word vandaag nog lid van Pixii en/of VIBE en geniet van 20% korting op deze opleiding en tal van andere ledenvoordelen.

kmo-portefeuille
Geniet 20 tot 30% korting op de deelnameprijs via de kmo-portefeuille.

Afbeelding met tekst, groen, Lettertype, logo

Automatisch gegenereerde beschrijving

Premie vrije beroepen
Werkgevers of werknemers uit PC336 (vrije beroepen waaronder architecten) ontvangen via Liberform een premie van €60 per dag of €30 per halve dag opleiding.

Gratis voor leerkrachten bouw
Ben je leerkracht in een bouwschool? Dan kan je via onze partner Constructiv gratis aan deze opleiding deelnemen.

Cursusvoorwaarden

Klik verder voor meer informatie over de cursusvoorwaarden.

Samenwerking

Deze opleiding is een samenwerking tussen VIBE vzw en Pixii.

Andere interessante opleidingen binnen dit thema

Pixii Opleiding Circulair Bouwen
Kom te weten wat circulair bouwen allemaal inhoudt, waarom het de volgende bouw(r)evolutie is en hoe je zelf circulair kan gaan ontwerpen en bouwen.
Tools, evaluatie en voorbeeldprojecten
Om je materiaalkeuze te evalueren, is er een brede waaier aan labels en tools voorhanden. Voel je je overrompeld om de juiste keuze te maken? In deze opleiding krijg je een handig overzicht van de belangrijkste tools, labels en certificeringen, aangevuld met getuigenissen van bouwprofessionals.