Bouwen met natuurlijke materialen

Bouwen met natuurlijke materialen, zoals hout, stro, leem of bamboe, biedt tal van voordelen op zowel structureel, esthetisch als ecologisch gebied. Deze opleiding leert je meer over de basiseigenschappen van deze materialen en hoe je deze kan toepassen.

Bouwen met natuurlijke materialen
🗓️
19 oktober | De Broeikas, Boutersem
💡
Deze opleiding maakt deel uit van de zesdelige opleidingenreeks 'Materiaalkeuze voor bouwen met een positieve impact'. Ga je liever meteen voor een deepdive in de wondere wereld van alternatieve bouwmaterialen? Dan is deze opleidingsreeks je op het lijf geschreven.

In de transitie naar een bouwsector met een positieve impact op de planeet en de samenleving is het materiaalgebruik een belangrijk aandachtspunt. Er is een pak potentieel aanwezig voor een ambitieuzere en duurzamere aanpak. Samen met demonteerbare alternatieven bieden hergebruikte, biobased en natuurlijke bouwmaterialen een oplossing voor de problemen waar conventionele bouwmaterialen mee kampen.

Deze opleiding focust op bouwen met natuurlijke materialen. Natuurlijke materialen worden gewonnen uit plantaardige of minerale oorsprong en worden weinig bewerkt tot bouwmateriaal. Ze zijn hernieuwbaar en groeien bij tijdens de levensduur van gebouwen. Deze duurzame materialen hebben goede akoestische en thermische eigenschappen, ze stimuleren de lokale economie en ze hebben door hun tijdloze, unieke karakter een esthetische meerwaarde. Natuurlijke materialen bevatten minder schadelijke toxische stoffen en hebben ze een lagere CO2-uitstoot dan conventionele bouwmaterialen. Enkele voorbeelden van deze materialen zijn stro, leem, hennep of gras.

In het ochtendgedeelte van deze module focussen we op de basiseigenschappen van natuurlijke materialen en de toepassingen waartoe deze materialen zich lenen. Ook de positieve impact komt aan bod. Je leert hoe je natuurlijke materialen veilig terugbrengt in de natuur en waarmee je rekening dient te houden.

In het namiddaggedeelte ontdek je hoe je concreet aan de slag gaat met natuurlijke materialen en met welke technische aspecten en reguleringen je rekening moet houden. In dit luik komen ook de belangrijkste aandachtspunten in gebouwen aan bod. Tot slot krijg je een rondleiding in de Broeikas in Boutersem.

Uiterste inschrijvingsdatum: donderdag 12 oktober 2023 - 23:00

Studieprogramma

 • 9u: Ontvangst
 • 9u30-10u15: Introductie
 • 10u15-11u15: Definitie en overzicht van natuurlijke materialen
 • 11u15-11u30: Koffiepauze
 • 11u30-12u30: De natuurlijke kringloop van materialen: waarmee rekening houden? Hoe materialen terugbrengen in de natuur?
 • 12u30-13u30: Lunchpauze
 • 13u30-15u00: Aan de slag met natuurlijke materialen: technische aspecten en aandachtspunten in gebouwen
 • 15u00-15u30: Conclusie met terugkoppeling naar de bouwsector
 • 15u30-15u45: Koffiepauze
 • 15u45-16u45: Rondleiding in De Broeikas

Sprekers

 • Yara Helsen (VIBE)
 • Jolien Paeleman (Pixii)
 • Hilde Vanwildemeersch (Woonder)
 • Bruno Deraedt (BAST architects & engineers)

Voor wie?

Architecten, ontwerpers, aannemers, ingenieurs, studiebureaus en geïnteresseerde particulieren.

Praktisch

Donderdag 19 oktober 2023
9u30 - 16u45

De Broeikas
Klein-Heidestraat 28E
3370 Boutersem

De Broeikas is gelegen in een rustige straat in een landelijk dorp. Om mobiliteitsoverlast voor de buren van de Broeikas te beperken wordt gevraagd om je te parkeren op de carpoolparking (Waversesteenweg) aan de afrit van de snelweg. Van daaruit is het ongeveer 10 minuten stappen.

Carpoolen? Klik hier.

Kostprijs

Leden VIBE vzw / Pixii: €300,- (excl. BTW)
Niet-leden: €375,- (excl. BTW)
AiNB-leden: €335,- (excl. BTW)

Uiterste inschrijvingsdatum: donderdag 12 oktober 2023 - 23:00

Verlaag je deelnameprijs

Ledenvoordeel
Word vandaag nog lid van Pixii en/of VIBE en geniet van 20% korting op deze opleiding en tal van andere ledenvoordelen.

kmo-portefeuille
Geniet 20 tot 30% korting op de deelnameprijs via de kmo-portefeuille.

Afbeelding met tekst, groen, Lettertype, logo

Automatisch gegenereerde beschrijving

Premie vrije beroepen
Werkgevers of werknemers uit PC336 (vrije beroepen waaronder architecten) ontvangen via Liberform een premie van €60 per dag of €30 per halve dag opleiding.

Gratis voor leerkrachten bouw
Ben je leerkracht in een bouwschool? Dan kan je via onze partner Constructiv gratis aan deze opleiding deelnemen.

Cursusvoorwaarden

Klik verder voor meer informatie over de cursusvoorwaarden.

Samenwerking

Deze opleiding is een samenwerking tussen VIBE vzw en Pixii.

Andere interessante opleidingen binnen dit thema

Pixii Opleiding Circulair Bouwen
Kom te weten wat circulair bouwen allemaal inhoudt, waarom het de volgende bouw(r)evolutie is en hoe je zelf circulair kan gaan ontwerpen en bouwen.
Demonteerbare bouwmaterialen
Demonteerbare bouwoplossingen zijn een kernelement van circulair bouwen. Wil je met deze vorm van circulair materiaalgebruik aan de slag? In deze opleiding delen we de belangrijkste do’s en don’ts van demonteerbare bouwoplossingen.