Ventilair Group innoveert antibacterieel ventilatiesysteem

De Belgische producent Ventilair Group heeft een sterke reputatie opgebouwd met hoogwaardige ventilatiesystemen en innoveert zijn Uniflexplus+ systeem.

Het ventilatie-ABC en D

Bij diepgaande renovaties, en zeker bij nieuwbouw, zal in de meeste gevallen een systeem D ventilatiesysteem aangewezen zijn, ook om aan de EPB-eisen te voldoen. Bij passiefbouw is dat zeker het geval.

Even opfrissen: systeem A staat voor volledig natuurlijke luchtcirculatie. Systeem B staat voor mechanische aanvoer en natuurlijke afvoer, wat nauwelijks wordt toegepast. Systeem C staat voor natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer. Bij systeem C kan warmte uit de afvoerlucht sanitair warm water opwarmen en de ruimte verwarmen met een warmtepompboiler of lucht-waterwarmtepomp. Bij systeem D is volwaardige warmterecuperatie door een warmtewisselaar mogelijk. Die warmt de koude buitenlucht op met de warmte van de afvoerlucht en kan in warme periodes met een bypass worden uitgeschakeld.

Opleiding ‘Technieken: ventilatie’ (EPB 3u15)
In deze cursus leggen we de nadruk op inzichten en het begrip van het ventilatie-proces en -ontwerp met de nadruk op systeem D. Dit is géén cursus installatiepraktijk, maar de inzichten die je verwerft helpen je onderbouwde beslissingen nemen in je dagelijkse werking.We bekijken de theorie van venti…

Lagere luchtsnelheid met het nieuwe Uniflexplus+ 69

Een ventilatiesysteem bestaat uit een ventilatie-unit en luchtkanalen, het luchtverdeelsysteem, dat de lucht transporteert. Uniflexplus+ is een hoogwaardig verdeelsysteem, dat graag gezien is bij installateurs door zijn robuuste veelzijdigheid. Het heeft een ronde, makkelijke vorm, lage inbouwhoogte, is geschikt voor instort en opbouw, de volumes zijn makkelijk te berekenen enzovoorts.

Steven Braekeveldt, product & marketingmanager van Ventilair Group legt uit: "De grootste uitdaging voor installateurs is het snel en compact kunnen wegwerken van ventilatieleidingen, met garantie op correcte inregeling van de vereiste luchtvolumes, zonder lawaai, tegen een concurrentiële prijs.

Door de komst van het kwaliteitskader heeft vooral het behalen van de debieten, samen met het akoestisch comfort enorm aan belang gewonnen.

Door de komst van het kwaliteitskader heeft vooral het behalen van de debieten, samen met het akoestisch comfort enorm aan belang gewonnen. Om dat comfort te behalen is de dimensionering van de leidingen een fundamentele factor. De nieuwe leidingen in het Uniflexplus+ aanbod hebben een diameter van 69 millimeter. Dit betekent dat bij dit luchtgeleidingssysteem de luchtsnelheid lager ligt maar het debiet gelijk blijft en het energieverbruik lager wordt. Het systeem is nog even compact als de 63 mm versie, terwijl alle voordelen van het flexibele Uniflexplus+ systeem behouden blijven. Uniflexplus+ 69 wordt trouwens gewaardeerd met de luchtdichtheidsklasse ATC 1 (EN 17192), dat is nog beter dan klasse D."

Antibacteriële werking

Een uitdaging bij luchtverdeelsystemen is het voorkomen van bacteriële vervuiling die door de lucht zou kunnen worden overgedragen. Steven Braekeveldt: "Vervuiling in een luchtkanaal ontstaat door stof, vocht, bacteriën en schimmels die zich hechten aan de binnenzijde van de kanalen. Bij warme en vochtige condities kunnen de bacteriën en schimmels zich vermenigvuldigen. Deze schimmels en bacteriën kunnen irritaties of zelfs ziektes veroorzaken, maar door toevoeging van antibacteriële additieven kunnen we de groei ervan voorkomen."

Zilverionen

Alle componenten in alle uitvoeringen van het Uniflexplus+ systeem worden gemaakt van kwalitatief hoogwaardig kunststof, fysiologisch en toxicologisch onschadelijk voor de gezondheid. De massa van deze kunststof wordt bij productie verrijkt met zilverionen, ingekapseld in keramisch materiaal, voor een blijvend effect, ook na onderhoud.

Deze natuurlijke zilverionen binden zich in de bacteriecellen aan specifieke onderdelen, waardoor alle levensondersteunende systemen in de cel stil worden gelegd. Er vindt geen celgroei en celdeling meer plaats, de bacteriën vermenigvuldigen zich niet meer en sterven uiteindelijk.

"Ook bij onderhoud gaat die eigenschap niet verloren aangezien de ionen verwerkt zitten in het materiaal en niet als coating zijn aangebracht. Deze stof is uiteraard goed getest en staat op de lijst van goedgekeurde werkzame stoffen binnen de EU, vervat in de biociden-verordening van de Europese Commissie", benadrukt Steven Braekeveldt.