Smart buildings: meten is weten

De toekomst is smart! Gebouwen worden steeds vaker ‘slim’, met geavanceerde technologieën en systemen die ze efficiënter, veiliger en duurzamer moeten maken. Voor installateurs en andere bouwprofessionals bieden smart buildings nieuwe uitdagingen én mogelijkheden.

Smart buildings: meten is weten

Om de drempels voor dit thema te verlagen, creëerde Buildwise een handige webpagina met een heldere inleiding tot smart buildings. Daarbij is er aandacht voor een beter beheer van technische installaties, het aanbieden van nieuwe diensten voor klanten en het aanwenden van preventief onderhoud voor het verlengen van de levensduur van gebouwen. Kennismaken met slimme gebouwen in de praktijk kan dan weer in het Data Connection Center.

We eisen steeds meer van onze gebouwen. Smart buildings kunnen dankzij nieuwe technologieën helpen om die verwachtingen in te lossen. Wat staat daarbij centraal? Het verzamelen van data en het geven van inzicht, het mogelijk maken van automatisatie en optimalisatie, het creëren van interactiemogelijkheden met de gebruiker en het centraal stellen van die gebruiker. Smart buildings leveren hun belangrijkste meerwaarde tijdens de exploitatiefase van het gebouw. Zeker op het vlak van beheer, onderhoud, veiligheid en energiebeheer liggen er voor de installateur en de aannemer aanzienlijke opportuniteiten. Toch is het voor de meeste bouwprofessionals nog altijd niet evident om mee te zijn, en zeker niet om de mogelijkheden voluit te doorgronden en te benutten. Om daarbij te helpen, bundelde Buildwise de belangrijkste aandachtspunten.

  • Waarom smart buildings – en hoe maken ze het verschil?
  • Een beter beheer van technische installaties, mét kostenbesparingen.
  • De ontwikkeling van nieuwe diensten voor de klanten.
  • Het verhogen van de levensduur van gebouwen op basis van predictief onderhoud.
  • Het adopteren van een 8-stappenplan voor het realiseren van slimme, duurzame gebouwen.

Installateurs en aannemers die graag willen ontdekken wat datacaptatie in de praktijk kan bijbrengen, kunnen terecht in het nieuwe Data Connection Center in Zaventem. Deze nieuwe belevingsruimte toont de mogelijkheden van data, monitoring en IoT (the Internet of Things) voor het verbeteren van processen, materialen en verbruik, en om meer te innoveren. Concreet worden in deze ‘controlekamer’ data afkomstig van verschillende toepassingen en bronnen verzameld en gevisualiseerd. Het gaat daarbij onder meer om het opvolgen van het energiegebruik van een concreet gebouw en het monitoren in real time van de belasting van een snelwegbrug.

“Een goed begrip van smart buildings stelt onze bouwprofessionals in staat om effectiever in te spelen op de veranderende eisen en verwachtingen van de markt, terwijl ze tegelijkertijd hun eigen concurrentievermogen en de relevantie van hun werk in de sector versterken”, zegt Arnaud Deneyer, Program Lead Smart Applications & Energy Performance bij Buildwise. “Dit is essentieel voor het waarborgen van hun succes en groei in een steeds evoluerende bouwomgeving.”

De overzichtspagina rond smart buildings staat hier.

(Tekst Buildwise)