Seedscope zet in op ketenontwikkeling met sorghum

Op het landgoed Ulvenhart in de Nederlandse provincie Noord-Brabant loopt het project ‘Multipurpose gewassen voor bodem, boer en bouw, integrale ketenontwikkeling met het graangewas sorghum’. Seedscope draagt zorg voor het projectmanagement en zet in op ketenontwikkeling met sorghum. Seedscope is partner in het Interreg-project CASCO, waarvoor Pixii het projectmanagement op zich neemt.

Sorghum is 's werelds vijfde belangrijkste graangewas, na rijst, tarwe, maïs en gerst. In onze streken is sorghum minder bekend, maar in Afrika en andere (sub)tropische gebieden is het een standaardteelt.

Sorghum is om verschillende redenen interessant vanuit een duurzaam, klimaatrobuust perspectief. Het is veel beter bestand tegen droogte, heeft minder water nodig, draagt bij tot een gezondere bodemstructuur en heeft minder meststoffen nodig. Door zijn diepe wortels helpt het erosie bestrijden en is het een ideaal rustgewas voor wisselteelt.

Met sorghum op het land beschikken we over een veelzijdige bron van glutenvrij graan, brood, bier, textiel, ethanol, veevoeder enzovoorts, maar ook over een makkelijk hernieuwbare (regeneratieve) bron van bouwmaterialen.

Credits Seedscope

Wat kan sorghum betekenen voor de bouw? Met zijn sterke vezels is het een alternatief voor fossiele isolatiematerialen en kan het worden verwerkt tot biobased plaatmateriaal. Voor de agrarische sector biedt het een aantrekkelijk economisch alternatief. Met multipurpose gewassen (geschikt voor voeding, grondstof ...) kan de landbouw meer markten bedienen en minder afhankelijk zijn van een wereldvoedselmarkt waarin de laagste prijs dominant is. De uitdaging is evenwel om de productie en de verdere lokale keten goed op elkaar aan te sluiten, zodat een realistisch verdienmodel haalbaar is. Lokale verwerking en lokale toepassing zijn daarin sleutelwoorden om de kosten onder controle te houden en ook de milieuwinst te maximaliseren.

CASCO

Binnen het CASCO-project is ketenontwikkeling van lokaal restproduct tot natuurlijk bouwmateriaal een van de pijlers. Die ketens functioneren op dit moment niet of moeizaam. Naast sorghum zullen de CASCO-partners zich toeleggen op reststromen uit (hak)hout, hennep, stro, miscanthus en bermmaaisel. Andere partners binnen dit werkpakket zijn Woonder, KiemKracht, murmuur architecten, Pitterz, Inagro en Fraai Architecten.

Meer informatie over sorghum in de bouw: https://ulvenhart.nl/bouw/ en Martijn Stevens, Seedscope: martijn1119@gmail.com.