Pixii start nieuw onderzoeksproject rond begeleiding bij energierenovaties van appartementen

In juni 2018 schiet een nieuwe opdracht ‘Mobilisering en begeleiding van mede-eigendommen op het vlak van energierenovaties’ in Brussel uit de startblokken. Wouter Hilderson van Pixii getuigt over de drempels en opportuniteiten.

Pixii start nieuw onderzoeksproject rond begeleiding bij energierenovaties van appartementen

“Om in een stad als Brussel de CO2 uitstoot van het gebouwenpark te kunnen verminderen, kan men niet buiten de vele appartementsgebouwen. De syndicus en de vereniging van mede-eigendom (VME) staan daarbij centraal. Wie in een appartement woont of verhuurt, weet als geen ander dat bewoners en eigenaars zeer verschillende wensen kunnen hebben op vlak van energiezuinigheid en wooncomfort. Hoe verzoen je die diverse voorkeuren?”, zegt expert Wouter Hilderson van Pixii – Kennisplatform Energieneutraal Bouwen. Pixii startte deze maand samen met KU Leuven, BAST architects & engineers, De Unie Vlaamse Syndici, l’Union Francophone des Syndics en KBC het project ‘Mobilisering en begeleiding van mede-eigendommen op het vlak van energierenovaties’ op in opdracht van het Brussels Instituut voor Milieubeheer. Tien appartementen, duizend wensen “De komende twee jaar ontwikkelen we middelen en tools voor de mobilisering en begeleiding van verenigingen van mede-eigenaars (VME’s) en zullen we dit op het terrein uittesten. Concreet doen we dit voor tien appartementsgebouwen verspreid over het Brussels Hoofdstedelijk gewest”, aldus Wouter Hilderson.  En dat is best een grote uitdaging. Sommige eigenaar-verhuurders wensen veel huurinkomsten en staan niet te springen voor grote investeringen, sommige bewoners hebben slechts een zeer beperkt budget, anderen zijn gepensioneerd en zien het nut niet in van een investering op de lange termijn en nog anderen hebben op eigen houtje al renovaties zoals het vervangen van hun ramen laten uitvoeren. Hoe mobiliseer je al die partijen dan voor een energetische renovatie?  “Bovendien is wooncomfort iets zeer persoonlijk. Om deze puzzel te maken, gaan we samen met de syndicus op zoek naar de sleutelfiguren om hun noden in kaart te brengen en tegelijkertijd doen we een woonscan naar de woonkwaliteit van het gebouw. Zo kunnen we oplossingen voorstellen op maat van het gebouw én zijn bewoners,  die verder gaan dan de klassiek eenvoudige maatregelen – denk aan het vervangen van lampen in de gang – We brengen de nodige renovatiemaatregelen in kaart en begeleiden de VME’s in het verdere proces.” Een mooie ambitie, want veel appartementsblokken uit de jaren ‘60 en ‘70 zijn vandaag aan een grondige renovatie toe en daarbij is alle hulp voor de VME’s welkom.  Meer weten? Contacteer Wouter Hilderson via wouter.hilderson@pixii.be  

Lokale besturen die in hun gemeente willen inzetten op renovatie van appartementsgebouwen kunnen contact opnemen met Pixii voor:

  • een gelijkaardige begeleiding
  • ondersteunen van VME’s
  • informatie- en sensibiliseringstraject voor de bewoners en de buurt