Mobble als inschuifhuis
De bio-ecologische woonmodules van Mobble (mobile building block) zijn een teken aan de wand voor wat er op ons afkomt in de bouwwereld. Bouwen wordt meer en meer een activiteit van assemblage op de werf.
Productie gebeurt elders onder gestandaardiseerde condities. Dit laat verregaande industrialisering toe, consistente kwaliteitscontrole, excellente luchtdichtheid en isolatie, zekerheid over milieuvriendelijke materialen enzovoorts. Ook circulariteit is sterk gebaat bij modulair bouwen. Wie wil uitbreiden of verhuizen kan modules toevoegen of weghalen. Die zijn daar al van bij het concept op voorzien.
Inschuifhuis vervangt rijwoning
Maar hoe dat verloopt, zie je best met je eigen ogen. Zo werden in Ledeberg (Gent) de Mobble-modules voor het eerst gebruikt als inschuifhuis om een gesloopte rijwoning te vervangen.
Neem hiervoor een kijkje op:
https://www.mobble.be/realisaties
Pixii-leden inhout, BAST en UGent
Mobble modules worden gemaakt door Pixii-lid inhout (Eeklo). Het concept is in 2019 ontstaan op de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent (onderzoeksgroep Bouwfysica). Pixii-lid BAST architecten & engineers keek mee toe op de architecturale uitwerking, naast een aantal andere partijen. Vlaanderen Circulair heeft mee de schouders gezet onder het Mobble project.
Voorstelling van de Mobble (video)
Eind 2020 bracht professor Nathan Van Den Bossche (UGent) het verhaal over Mobble als onderdeel van een online opleiding over nieuwe bouwmethodes. Bekijk nu gratis de opname hiervan!
Hier kan je ons artikel van eind 2020 lezen over Mobble: https://pixii.be/ontdek/kennis/modulair-bouwen-volgens-circulaire-principes