Innovatie in koolstofneutraal en passief renoveren

In deze Expert Day focussen we op innovatieve oplossingen die een hefboom kunnen betekenen voor diepgaande renovaties richting passiefnorm in combinatie met koolstofneutraliteit.

Innovatie in koolstofneutraal en passief renoveren
Foto door Vlado Paunovic on Unsplash

De passiefbouwstandaard blijft een bijzonder waardevolle norm, zeker als we aanvullend de volledige koolstofvoetafdruk mee in rekening brengen. Dan blijkt bovendien dat in de meeste gevallen renoveren te verkiezen is boven nieuwbouw. Met ons zeer diverse gebouwenbestand is diepgaande renovatie tegelijk een gigantische uitdaging voor de bouwwereld.

Daarom zijn er heel wat producenten en ontwerpers die de klimaatdoelstellingen nastreven met de introductie van innovatieve producten, processen en methodes. Ze slagen erin om de retrofitting van gebouwen en wijken snel en hoogwaardig aan te pakken.

Schrijf je nu in voor deze Expert Day en je bent helemaal op de hoogte van een van de grootste uitdagingen voor de energietransitie in de bouwsector. Bovendien zorgen we er zoals altijd voor dat je ruim de tijd hebt om te netwerken en bij te praten met collega's in een aangenaam en inspirerend kader.

Uiterste inschrijvingsdatum: 25 mei 2023 - 08:00

Programma

08.30 Ontvangst

09.00 Welkom en introductie

09:15 Sebastian Moreno Vacca (A2M)

Retrofitting according to the passive house principles is applied building physics. Combined with decarbonization, we can create a roadmap to tackle climate change in the built environment.

10:00 Clarence Rose (Kennisinstituut KERN)

10.45 Pauze

11:15 Koen Van Delsen (Murmuur)

Via kringloopdenken bouwen aan een leefomgeving als engineered ecosysteem. Om te evolueren van energetische renovaties naar regeneratief bouwen kan het "Ellen MacArthur butterfly infographic" werken als een eenvoudige leidraad voor het stellen van prioriteiten en maken van ontwerpkeuzes. Met Koen Van Delsen als bio-ingenieur in het bureau werkt murmuur architecten zo vanuit het idee dat de biologische en technische cyclus elkaar kunnen versterken.

12:00 Uldrik Brondeel (Pixii)

Passiefrijhuis Mechelen, een van de eerste circulaire passiefrenovaties, is een onderzoeksproject en praktijkcase waarin alle uitdagingen van passiefrenovatie aan bod komen.

12.45 Lunchpauze
Broodjeslunch met vegetarische en vegan opties.

13:45 Spreker nog te bevestigen

14:30 Luc Roegiers (Rooilijn Architectuur)

Luc Roegiers toont hoe de PH-principes, bio-ecologische materialen en koolstofneutraliteit concrete handvatten zijn in de benadering van Rooilijn architectuur bij renovaties van panden met erfgoedwaarde.

15:15 Netwerkdrink
📢
Jouw bedrijf als sponsor van deze Expert Day? Ontdek de mogelijkheden!

Praktisch

Datum en tijdstip

Donderdag 1 juni 2023

Onthaal met een drankje vanaf 8u30
Aanvang eerste sessie om 9u00
Lunch met vegetarische en veganistische opties
Einde voorzien om 17u30

💡
Permanente vorming voor EPB-verslaggevers
Deze studiedag is in aanvraag bij het VEKA als vrije permanente vorming voor EPB-verslaggevers. Naar verwachting voor 4u.

Locatie
KAVA Congrescentrum
Consciencestraat 41
2018 Antwerpen

KCC is rechtstreeks bereikbaar via het openbaar vervoer (trein, tram en bus) maar heeft tegelijk een ruime parkeergarage voor fietsen en auto's (max. hoogte 2m10).

Kostprijs

Pixii-leden: € 180 (excl. btw)
Niet-leden: € 225 (excl. btw)

Verlaag je deelnameprijs

Ledenvoordeel Pixii-leden
Word vandaag nog lid van Pixii en geniet van tal van ledenvoordelen.

Kortingen KMO-portefeuille

Geniet 20 tot 30% korting op de deelnameprijs door gebruik te maken van de kmo-portefeuille.

Premie vrije beroepen
Werkgevers of werknemers uit PC336 (vrije beroepen waaronder architecten) ontvangen via Liberform een premie van €60 per dag of €30 per halve dag opleiding.

Gratis voor leerkrachten bouw
Ben je leerkracht in een bouwschool? Dan kan je via onze partner Constructiv gratis aan deze opleiding deelnemen.

Uiterste inschrijvingsdatum: 25 mei 2023 - 08:00

Cursusvoorwaarden

Klik verder voor meer informatie over de cursusvoorwaarden.

Onze partners

Jouw bedrijf op deze plek als partner van deze Expert Day? Ontdek de mogelijkheden!