Duurzaam bouwen met gecertificeerd hout

PEFC, Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes, is eveneens een wereldwijd certificatiesysteem dat garanties biedt voor duurzaam bosbeheer en dat ook lokaal sterk aanwezig is. Peter Suys, zaakvoerder van Eurabo, en Samuel Oldenhove, secretaris-generaal van PEFC Belgium, geven tekst en uitleg bij PEFC.

Eurabo is een van de grotere spelers in de markt van ecologische bouw-, hout- en isolatiematerialen met een verkoopsvestiging in Gent en een verkoops- en productievestiging in Ronse. Zo goed als alle producten van Eurabo zijn FSC of PEFC-CoC gecertificeerd. "Het verhaal van Eurabo start in 1997", zegt Peter Suys (Eurabo). "We zijn begonnen met de productie van planken- en terrasvloeren in FSC-gecertificeerd hout. Dat was toen nog zeer moeilijk verkrijgbaar en daar wilden we als coöperatieve wat aan doen. Vanaf 2005 hebben we ons breder toegelegd op de productie en handel van FSC-producten en ecologische materialen, en later is daar PEFC-CoC bijgekomen."

Gegarandeerde herkomst

CoC of 'chain of custody' staat voor traceerbaarheidsketen, de opvolging van een gerooide boom in een duurzame bosexploitatie tot het afgewerkte product. Samuel Oldenhove (PEFC Belgium): "PEFC is met zijn CoC een certificatiesysteem dat dezelfde garanties biedt als FSC. Aanvankelijk waren we meer afgestemd op bosbeheer in Europa en Noord-Amerika. Maar tegenwoordig kijken we veel breder en volgen we 330 miljoen hectare bos op in 55 landen overal ter wereld. Dit komt neer op tien procent van de bossen wereldwijd. PEFC staat in voor 75 procent van gecertificeerd hout op de wereldmarkt. De traceerbaarheid verloopt in een gesloten keten, waarin elke schakel moet beschikken over een CoC-certificaat, dat jaarlijks gecontroleerd wordt door een onafhankelijke certificatie-instelling. Alleen dan krijgt het product een PEFC-label. Dat we vooral werken met externe certificeerders en accrediteurs, is typisch voor PEFC en helpt om belangenconflicten te voorkomen."

Peter Suys: "Een belangrijk deel van ons constructiehout komt uit Europese regio's die in grotere mate de PEFC-certificatie volgen. Twintig jaar geleden waren er wel spanningen tussen beide certificatieschema's, maar beide zijn waardevol. Voor de toekomst hoop ik dat men het beheren van die chain of custody meer kan vereenvoudigen zonder dat we aan controle en credibiliteit verliezen. Nu komt er heel wat administratie bij kijken en dat vergt tijd en geld."

"Ik denk ook dat verderop in de keten, bij kleinere bedrijven en aannemers, bijvoorbeeld interieurbouwers, het veel minder evident is om die traceerbaarheid te tracken. In de praktijk is daar geen handhaving op. Wanneer gevraagd verwijst een uitvoerder naar een gecertificeerde handelaar waar men zijn houtproducten aankoopt. Voor bedrijven die in de projectbusiness zitten, zeker bij kleine projecten, zijn er geen gemakkelijke oplossingen. De logica is dat er geen hout uit niet-gecertificeerde bossen meer zou mogen worden aangeboden. Als Eurabo hebben we één product dat niet is gecertificeerd, onze rubberwoodpanelen. Of je hier nu mdf, multiplex, OSB, joisten enzovoorts koopt, ze zijn gecertificeerd."

Economisch voordeel

Samuel Oldenhove: "We zien een stijgende vraag in België bij bedrijven voor PEFC-certificatie. We krijgen ook steeds meer toegang tot publieke aanbestedingen. Ook via green finance, via grote financiële groepen, zien we steun voor PEFC. Grote spelers beseffen de meerwaarde. Dat merk je aan de papierindustrie en bosbouwers die bijvoorbeeld tot 1,5 euro meer kunnen krijgen per kubieke meter voor PEFC-gecertificeerd hout. Vanuit PEFC zetten we vooral in op het uitbreiden van ons bosbestand door boseigenaren continu te begeleiden naar duurzaam bosbeheer. Recent vertrok vanuit de sectorfederaties en een veertigtal vooraanstaande bedrijven de vraag naar boseigenaren om zich te laten certificeren. Dit ligt nog moeilijk. Ze vrezen voor administratieve rompslomp en beschouwen hun bos als hun tuin waar ze goed voor zorgen. Als privé-boseigenaar kan je overigens gemakkelijk de PEFC-certificatie aanvragen. In ons omringende landen zijn gecertificeerde bossen voor 90 procent PEFC-gecertificeerd. Dit laat toe in te voeren volgens het korteketenprincipe.