Hout versus andere materialen in gebouwstructuren

In haar thesis ‘Vergelijkende levenscyclusanalyse van beton, staal, hout en metselwerk vloer-draagstructuurcombinaties in middelhoge gebouwen’ deed Esther Claeys onderzoek naar de milieu-impact van gebouwstructuren.

Hout versus andere materialen in gebouwstructuren
Foto jvh/Pixii

Houten structuren worden steeds meer toegepast: hout is een hernieuwbaar materiaal dat ook nog eens voor langere termijn CO2 vasthoudt. 'Maar is bouwen met hout wel degelijk de geknipte oplossing om de bouwsector te vergroenen' is de hypothese die onderzoekster Esther Claeys als uitgangspunt neemt.

In haar onderzoek wijst ze op het toenemende belang van de levenscyclusanalyse (LCA) om de milieu-impact van materialen en gebouwcomponenten over hun volledige levensloop te berekenen. Uit die analyse resulteert dan een milieu-impactindicator. "Het CO2-equivalent is in de literatuur een van de meest-gebruikte eenheden om deze milieu-impact te kwantificeren, maar daarom niet steeds de meest accurate. Een andere, en mogelijks betere optie is de ‘single score milieu-impact’ die een gewogen gemiddelde weergeeft van verschillende indicatoren. Zo kunnen bijvoorbeeld ook land- en watergebruik of impact op de menselijke gezondheid in rekening worden gebracht", stelt Esther Claeys.

Uit het thesisonderzoek blijkt dat de materiaalkeuze in draagstructuren veel invloed heeft op de single score milieu-impact. Maar ook de materiaalefficiëntie is een doorslaggevende factor voor de milieu-impact. Zo zijn bij grote vloeroverspanningen CLT-vloeren minder geschikt dan holle betonelementen omdat het materiaalgebruik drastisch toeneemt bij grote overspanningen. Daarom moet ook vanuit een duurzame visie per project naar de beste materiaalkeuze worden gekeken.

Koolstofneutraal bouwen en renoveren
Bereid je voor op een klimaatpositieve toekomst en duik in het wat en hoe van koolstofbewust ontwerpen en bouwen.

Nuance

Conclusie is dat hout geen eenduidige oplossing is om de milieu-impact van de bouwsector aan te pakken. Op vlak van CO2-equivalenten is het zeker de beste optie. Maar door alle impactindicatoren en levensfases te vatten in een globale milieuscore wordt het beeld genuanceerder.  
 
Meer informatie: https://scriptiebank.be/scriptie/2023/vergelijkende-levenscyclusanalyse-van-beton-staal-hout-en-metselwerk-vloer