De energieprestatiekloof in de LCA van gebouwrenovaties

De energieprestatiekloof in de LCA van gebouwrenovaties
jvh/Pixii

In een artikel voor Sustainability demonstreren onderzoekers Yanaika Decorte, Marijke Steeman en Nathan Van Den Bossche (vakgroep Bouwfysica UGent) de invloed van de energieprestatiekloof op de vergelijkende LCA tussen gerenoveerde en niet-gerenoveerde gebouwen. Het artikel werd uit 631 artikels gekozen om op de cover te prijken.

Bestaande LCA-studies zien echter vaak de performance gap over het hoofd. Die toont een aanzienlijk verschil tussen berekend en werkelijk energieverbruik bij het schatten van operationeel energieverbruik voor en na renovatie.

Eerst werd een statistisch correctiemodel ontwikkeld, gebaseerd op een recente grootschalige Vlaamse studie, om het berekende energiegebruik voor ruimteverwarming en sanitair warm water op een pragmatische manier te corrigeren. Vervolgens werd het model toegepast op vier eengezinswoningen met verschillende energiekarakteristieken die gerenoveerd werden volgens de Vlaamse energieregelgeving.

Resultaten

De resultaten tonen aan dat de verwachte milieubesparingen over een studieperiode van 60 jaar aanzienlijk afnemen wanneer het correctiemodel wordt toegepast, waardoor de geschatte besparing van 49 - 80 procent daalt tot de vork 21 - 49 procent. Bovendien stijgt de terugverdientijd voor het milieu van 2,9 - 9,1 jaar naar 10,4 - 22,5 jaar.

Met name het verwaarlozen van de energieprestatiekloof in LCA's leidt tot systematische onderschatting van de impact van het materiaalgebruik. Dit onderzoek onderstreept het belang van het integreren van de energieprestatiekloof in LCA's om nauwkeurigere schattingen van de milieuvoordelen van energetische renovaties te verkrijgen.

Debat

Op LinkedIn Pulse kan je terecht voor een aantal interessante bedenkingen en toelichtingen bij de bevindingen van de onderzoekers.

Zie bijvoorbeeld waarop professor Nathan Van Den Bossche zelf de nadruk legt:

"Research by Yanaika Decorte, Marijke Steeman and myself shows that the energy performance gap increases the payback period from 3-9 years up to 9-27 years. Hence, although the reduction in operational energy use is smaller than expected, it is still worthwhile from an environmental point of view. It should be noted that this focuses on a complete and thorough renovation."

De discussie op LinkedIn kan je hier terugvinden:

Full renovation: environmental payback of 9-27 years
Selected out of 631 journal articles to be on the cover of the scientific journal #sustainability. Research by Yanaika Decorte, Marijke Steeman and myself shows that the energy performance gap increases the payback period from 3-9 years up to 9-27 years.

Het volledige artikel is vrij beschikbaar:

Integrating the Energy Performance Gap into Life Cycle Assessments of Building Renovations